:

Varför går jag konstigt?

Innehållsförteckning:

  1. Varför går jag konstigt?
  2. Kan inte vrida foten inåt?
  3. Vad är Supinationsvåld?
  4. Hur vet man att ett ledband är av i foten?
  5. Vad är utåtagerande barn?

Varför går jag konstigt?

En del barn går inåt eller utåt med fötterna. Det beror för det mesta på förändrad rörlighet i höftleden och brukar gå över av sig själv med tiden. Ibland kan framfoten vara vriden så att tårna pekar inåt. Då räcker det ofta med tänjningsövningar men ibland kan foten behöva gipsas.

Kan inte vrida foten inåt?

Skadan uppkommer när man trampar snett, varvid foten viker sig. Oftast viker sig foten inåt, d v s i supination och neråt, d v s i plantar flexionsställning. I denna ställning är fotleden mest instabil beroende på talus läge i fotledsgaffeln. Ledbandsskadan är oftast total, d v s ledbandet är helt av.

Vad är Supinationsvåld?

Det vanligaste är att utsidan av foten drabbas när man trampar snett så fotleden vrids inåt (supinationsvåld). Det är en av de mest förekommande skadorna hos idrottare och uppfattas oftast inte som allvarlig, men den ska inte negligeras.

Hur vet man att ett ledband är av i foten?

Symptom. Om ledbandet brister så upplever patienten ofta en akut intensiv smärta. Fotleden svullnar inom kort kraftigt på utsidan och det kan även komma ett blåmärke efter en viss tid. Foten känns stel och det kan göra rejält ont att belasta och röra.

Vad är utåtagerande barn?

Ett utåtagerande barn kan reagera på olika sätt. Barnet kan exempelvis slå, skrika eller sparka. Hur lång tid ett utbrott håller på varierar. Faktorer som spelar in är hur gammalt barnet är och vilket temperament de har i sin personlighet.