:

Hur sköter man en afrikansk lilja?

Innehållsförteckning:

  1. Hur sköter man en afrikansk lilja?
  2. Kan man Fröså Agapanthus?
  3. Hur stor kruka till Afrikas blå lilja?
  4. Kan man ta frön från liljor?
  5. Kan man så Afrikas blå lilja?
  6. Hur trivs Afrikas blå lilja?
  7. När kan man sätta ut Afrikas Lilja?
  8. Hur övervintrar man Agapanthus?
  9. Varför gulnar bladen på Afrikas Lilja?

Hur sköter man en afrikansk lilja?

Ge bara lite vatten till afrikas blå lilja under vintern, bara så att de inte skrumpnar. På våren är det är dags att ta fram dina afrikas blå lilja några veckor före utplacering, klipp bort eventuella torra blad och städa upp på jordytan. Ställ fram dem på en ljus och något varmare plats, cirka 18-20 grader.

Kan man Fröså Agapanthus?

Att fröså Agapanthus är enkelt. Det är också lite spännande eftersom man inte alltid vet exakt vilken färg blomman kommer att få. Frösådda plantor kan få allt från mycket ljust blå blommor, via olika blå och lila nyaner till mörkaste blått. Det är ganska enkelt att samla frö från överblommade fröställningar.

Hur stor kruka till Afrikas blå lilja?

Den bör dock sitta i minst en 8-10 liters kruka för att det skall vara någon poäng att dela. Kärlekslilja /Afrikas blå lilja är vanligast i färgen blått men förekommer även i vitt samt olika varianter av vitt/blått/lila.

Kan man ta frön från liljor?

Liljor från frö är friska och har goda chanser att utvecklas väl. – upp till åtta år kan det ta från sådd till första blomman. när liljornas frökapslar är bruna och börjar spricka upp. Har man möjlighet är det bäst att så redan på hösten.

Kan man så Afrikas blå lilja?

Fröna bör förgros inomhus tidigt som möjligt på säsongen (februari) och småplantorna kan ställas ut när frostrisken är över. Afrikas blå lilja kan alltså förökas genom frösådd, men då tar det ganska lång tid (3-5 år) innan de nya plantorna blommar igen.

Hur trivs Afrikas blå lilja?

Afrikas blå lilja gillar att det är trångt i krukan, snarare än tvärtom. Har den för mycket utrymme runt rötterna har den en tendens att växa till mer, men på bekostnad av blommorna. (På friland växer de trångt inåt mot varandra och det är där blommorna kommer.) Plantera inte om för ofta.

När kan man sätta ut Afrikas Lilja?

Ställ ut krukan när frostrisken är över på försommaren. Putsa bort torra blad och vissnade blomställningar och vattna igenom krukan ordentligt. Du behöver inte plantera om den mer än vart 3:e-4:e år. Den ska gärna stå lite trångt, då blir det mest blommor.

Hur övervintrar man Agapanthus?

Det enklaste är då att bara lyfta in hela krukan i ett frostfritt förråd eller liknande, ca. 5-8 grader är lagom. Du behöver inte vattna dem om jorden inte torkar ut helt, ge bara lite vatten under vintern, bara så att de inte skrumpnar. Klipp inte av bladen, de övervintrar bättre med bladen kvar.

Varför gulnar bladen på Afrikas Lilja?

Du bör också vattna den så länge den står ljust, alltså så fort jorden börjar bli torr. Står den svalt under vintern kan en del blad vissna och då vattnar man mindre. Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!