:

Vad kan katter bli förgiftade av?

Innehållsförteckning:

 1. Vad kan katter bli förgiftade av?
 2. Hur beter sig en förgiftad katt?
 3. Hur vet man om katten fått i sig råttgift?
 4. Vilka kryddor är giftiga för katter?
 5. Hur ser man att en katt har feber?
 6. Kan råttgift döda katter?
 7. Är näbbmöss giftiga för katter?
 8. Kan katter äta kryddad mat?

Vad kan katter bli förgiftade av?

Ämnen som kan orsaka förgiftning hos din katt

 • Avokado.
 • Bittermandel.
 • Blommor, växter och lökar.
 • Choklad och kakao.
 • Giftalger och algblomning.
 • Glykol.
 • Läkemedel.
 • Lök och vitlök.

Hur beter sig en förgiftad katt?

Symtom på förgiftning hos katt Katten kan få feber, bli trött och hängig, inte vilja äta eller få bleka slemhinnor. Akuta symtom kan vara att katten kräks, får diarré, andas hastigt, skakig med huvudet/hela kroppen, ostadig på benen eller är ”speedad”.

Hur vet man om katten fått i sig råttgift?

De flesta råttgift är baserade på ämnen som förhindrar blodets förmåga att koagulera. Det tar några dagar efter intag tills man ser symtom på förgiftning. Katten kan börja spontanblöda från nosen, kräkas blod, blodig diarré samt blöda från slemhinnor i munnen. Diagnos ställs med blodprover samt vetskap om intag.

Vilka kryddor är giftiga för katter?

Lök, vitlök, schalottenlök och salladslök kan orsaka skada på din katts röda blodkroppar och orsaka blodbrist. Dessa födoämnen är särskilt giftiga om de äts i stor mängd, men koncentrerade former av lök eller vitlök, som en pulver-svampsoppa eller vitlökspulver, kan också vara giftiga.

Hur ser man att en katt har feber?

Symptom på feber hos katt Har nedsatt aptit. Dricker mer. Är rödare i tandköttet än normalt. Har hög puls.

Kan råttgift döda katter?

Råttgift och musgift kan orsaka förgiftning hos katter. Här kan du läsa mer om vad du bör göra om du misstänker att din katt fått i sig råttgift eller musgift. Det är relativt ovanligt att katter förgiftas av råttgift.

Är näbbmöss giftiga för katter?

Rävar och katter, liksom andra däggdjur med välutvecklat luktsinne, äter vanligtvis inte upp näbbmöss trots att de fångar dem. Katter älskar att leka med dem, men den som är oförståndig nog att äta upp en näbbmus börjar må illa. På sidan av kroppen mellan fram- och bakbenen sitter doftkörtlar som gör djuren oaptitliga.

Kan katter äta kryddad mat?

Många tror att katter inte får äta någon så kallad människomat överhuvudtaget, men det finns många livsmedel som kan vara bra för dem. Tänk dock på att inte ge katten processad eller kryddad mat. Katter äter naturligt kött, fisk och grönsaker eftersom de innehåller de näringsämnen deras kropp behöver.