:

Är cyprioter greker?

Innehållsförteckning:

 1. Är cyprioter greker?
 2. När invaderade Turkiet Cypern?
 3. Vad pratar de på Cypern?
 4. Hur säger man hej på Cypern?
 5. Vilka religioner finns inblandade i konflikten på Cypern?
 6. Varför gick Turkiet in i Cypern?
 7. Hur ser Cypern konflikten ut idag?
 8. Vilken del av Cypern tillhör Ayia Napa?
 9. Hur mycket skatt i Cypern?
 10. Vad är skatten på Cypern?
 11. Är Cypern med i Europa?

Är cyprioter greker?

Grekcyprioter är de cyprioter som etniskt tillhör den grekiska majoriteten på Cypern. Ungefär 77 procent av Cyperns befolkning är grekcyprioter. De flesta grekcyprioter är kristna och tillhör den grekisk-ortodoxa Cyperns kyrka.

När invaderade Turkiet Cypern?

Efter en grekiskstödd militärkupp på Cypern 1974 invaderade Turkiet den norra delen av ön. Sedan dess har Cypern varit kluven i en grekcypriotisk sydlig del och en turkcypriotisk del i norr.

Vad pratar de på Cypern?

Språk: Grekiska och turkiska är officiella språk i respektive del av landet. Många talar engelska.

Hur säger man hej på Cypern?

Grekiska hälsningsfraser

SvenskaGrekiska
HejYassou
GodmorgonKalimera
GoddagKalispera
God kvällKalinixta (kalinichta)

Vilka religioner finns inblandade i konflikten på Cypern?

Dagens turkcypriotiska minoritet utgör omkring 18 procent av öns totala befolkning. Grekcyprioterna och turkcyprioterna talar olika språk, har olika ursprung och tillhör olika religioner. Generellt sett är grekerna ortodoxt kristna och turkcyprioterna muslimer.

Varför gick Turkiet in i Cypern?

1960 lämnade Storbritannien Cypern till Grekland och Turkiet. Det var startskottet på ett förlopp som snart skulle resultera i en väpnad konflikt mellan landets två stora folkgrupper. Grekcyprioterna ville knyta Cypern närmare Grekland, turkcyprioterna ville hellre dela upp ön i två olika delar.

Hur ser Cypern konflikten ut idag?

Spänningarna mellan den grekcypriotiska Republiken Cypern och det turkcypriotiska styret på norra delen av ön har idag ökat. Turkcyprioterna vill med stöd av Turkiet få till stånd en tvåstatslösning medan grekcyprioterna vill se en federal stat som har två regionala styren.

Vilken del av Cypern tillhör Ayia Napa?

Ayia Napa (grekiska: Αγία Νάπα; turkiska: Aya Napa, även Aiya Napa, Agia Napa) är den största turistorten på Cypern och är beläget på öns östra sida. Staden är även ett populärt resmål för personer i de övre tonåren tack vare det stora utbudet av partyplatser.

Hur mycket skatt i Cypern?

SkatterCypern Inkomstskatt: 0–30 procent för privatpersoner. 10 procent för företag. privatpersoner: 0 procent. företag: 0 procent.

Vad är skatten på Cypern?

Skatten på Cypern är mycket lägre än i Sverige. Tjänar du under 195 000kr/år (16250kr/månad) betalar du ingen skatt alls. Tjänar du under 280 000kr/år betalar du runt 20% i skatt. Som mest kan du få betala 35% i inkomstskatt.

Är Cypern med i Europa?

Cypern är en parlamentarisk republik där presidenten är både stats- och regeringschef. Hela ön tillhör EU, trots att den i praktiken är delad. De turkcyprioter som har eller har rätt till EU-resehandlingar är också EU-medborgare.