:

Hur länge kan man bara på HPV virus?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge kan man bara på HPV virus?
  2. Vilka sjukdomar kan HPV virus orsaka?
  3. Kan man ha HPV i 10 år?
  4. Har man HPV hela livet?
  5. Hur vet man om man har cancer i äggstockarna?

Hur länge kan man bara på HPV virus?

Man kan ha fått HPV-smitta nyligen, för flera månader, eller till och med flera år sedan – det är omöjligt att fastställa exakt tidpunkt. Det är okänt hur länge viruset kan ligga vilande i kroppen.

Vilka sjukdomar kan HPV virus orsaka?

HPV kan ge upphov till cellförändringar som kan utvecklas till cancer, till exempel cancer i livmoderhalsen. Viruset kan även leda till andra former av cancer, även om det är mer ovanligt, till exempel: i halsmandlarna.

Kan man ha HPV i 10 år?

Har man cellförändringar i livmoderhalsen beror det på att man vid något tillfälle blivit smittad av HPV när man haft sex. Sedan tar det lång tid, cirka 10–15 år, innan cellförändringarna utvecklas till livmoderhalscancer.

Har man HPV hela livet?

Humant papillomvirus (HPV) är en mycket smittsam sexuellt överförbar infektion och de flesta människor infekteras med en eller flera olika typer av viruset någon gång i livet. HPV-infektionen är symtomfri och läker oftast ut av sig själv.

Hur vet man om man har cancer i äggstockarna?

Symtom som är vanliga är fyllnadskänsla och illamående, ändrade avföringsvanor, uppblåsthet i buk, värk, samlagssmärta, urinträngningar och ökat bukomfång. Vissa känner en ökad trötthet, andfåddhet, får vaginala blödningar och man kan utveckla blodproppar lågt i buken eller i benen.