:

Varför är det viktigt att tänka på Tillagningsmetoden vid matlagning?

Innehållsförteckning:

 1. Varför är det viktigt att tänka på Tillagningsmetoden vid matlagning?
 2. När dör vitaminer?
 3. Vilka är de 6 olika näringsämnena?
 4. Vad händer vid tillagning av ägg?
 5. Vad händer med proteinet vid upphettning?
 6. Hur påverkar luftens syre maten?
 7. Vilka vitaminer förstörs av värme?
 8. Hur lång tid tar det innan kosttillskott går ur kroppen?
 9. Vilka är de tre energigivande näringsämnena?
 10. Vad händer med äggets proteiner vid upphettning?
 11. Vad händer med protein när det värms upp?

Varför är det viktigt att tänka på Tillagningsmetoden vid matlagning?

Det beror på råvaran, tillagningsmetod och hur länge vi tillagar maten. Tillagning av maten bidrar till att en del näring tillgängliggörs, dvs. ökar biotillgängligheten. Sädesslag, och baljväxter behöver tillagas för att vi ska komma åt näringen bättre.

När dör vitaminer?

Enzymer börjar förstöras vid 32 grader och vattenlösliga vitaminer såsom C-vitamin påverkas redan tidigt. C-vitamin oxideras så snart den får kontakt med syre.

Vilka är de 6 olika näringsämnena?

Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler. Men du behöver inte tänka och räkna på hur mycket du äter av varje näringsämne....Men följande mineraler är det bra att vara lite extra uppmärksam på:

 • järn.
 • selen.
 • jod.

Vad händer vid tillagning av ägg?

Proteiner koagulerar om de upphettas eller påverkas av vissa enzymer. Äggvita koagulerar (stelnar) vid 70°C – men även om du skulle äta äggvitan rå så koagulerar den i magsäcken. När proteinet denaturerar ökar tillgängligheten av aminosyrorna – och kroppen kan ta upp och använda dem.

Vad händer med proteinet vid upphettning?

Protein är känsligt för värme och vid temperaturer över 40 grader Celsius brukar de koagulera. När proteiner koagulerar stelnar de eller förändrar sin form vilket medför att de tappar sin funktion. Därför är det farligt att ha en kroppstemperatur som är för hög.

Hur påverkar luftens syre maten?

Syret i luften kan förstöra maten och ett exempel på det är att syre får fett att härskna, vilket gör att maten smakar illa och även kan vara skadlig att äta. Syre är en liten gasmolekyl som lätt tar sig in i förpackningar om det inte finns en barriär.

Vilka vitaminer förstörs av värme?

Vitamin C är värme- och syrekänsligt. Det förstörs därför lätt vid upphettning. Speciellt kombinationen av syre och värme minskar mängden vitamin C i livsmedel. Till följd av detta rekommenderas att man äter livsmedel som är rika på vitamin C råa.

Hur lång tid tar det innan kosttillskott går ur kroppen?

Skillnaden är viktig eftersom det säger något om hur lätt ett överskott av vitaminer utsöndras eller lagras av kroppen. Fettlösliga vitaminer kan lagras i lever och fettvävnad. De vattenlösliga är svåra att lagra i kroppen, med undantag av B12-vitamin som kan lagras i levern i mer än 4 år.

Vilka är de tre energigivande näringsämnena?

Det finns två olika grupper av näringsämnen: Energigivande näringsämnen: Fett, proteiner och kolhydrater är näringsämnen som ger energi. Icke-energigivande näringsämnen: Detta omfattar vitaminer, mineraler och spårämnen.

Vad händer med äggets proteiner vid upphettning?

När ägget upphettas börjar äggvitans proteiner denatureras, vilket får vitan att bli hård. Denaturering innebär att proteinmolekylernas struktur ändrar så att de inte längre kan återgå till sinn ursprungliga struktur. Denatureringen får proteinmolekylerna att fastna i varandra och ägget blir hårt.

Vad händer med protein när det värms upp?

Protein är känsligt för värme och vid temperaturer över 40 grader Celsius brukar de koagulera. När proteiner koagulerar stelnar de eller förändrar sin form vilket medför att de tappar sin funktion. Därför är det farligt att ha en kroppstemperatur som är för hög.