:

Vilket urin prov brukar föregås av en Urinodling?

Innehållsförteckning:

  1. Vilket urin prov brukar föregås av en Urinodling?
  2. Vad är ett Mittstråleprov?
  3. Varför ska Urinodling tas på morgonen?
  4. Vad kontrolleras på Urinodling?
  5. Hur många timmar Morgonurin?
  6. Vad är febril urinvägsinfektion?
  7. Vad är Nasofarynxodling?
  8. När ska en Urinodling tas?
  9. Vad menas med odling och resistensbestämning?
  10. Kan urinprov bli gammalt?

Vilket urin prov brukar föregås av en Urinodling?

Utvidgad odling utförs vid prov från blåspunktion, cystoskopi och nefrostomi/pyelostomi. Vid utvidgad odling används flera olika substrat och provet inkuberas även i koldioxid och vid blåspunktion även i anaerob miljö.

Vad är ett Mittstråleprov?

Mittstråleprov (andraportionsprov). Provet tas mot slutet av urineringen för att så mycket som möjligt av urinrörsfloran skall ha sköljts bort. Vid provtagningen förs bägaren in i urinstrålen och 2-5 ml urin överförs sedan till plaströret.

Varför ska Urinodling tas på morgonen?

Urinprovet bör tas på morgonen då urinen har stått i blåsan över natten.

Vad kontrolleras på Urinodling?

Urinprov tas för odling av bakterier och analys av vita och röda blodkroppar och uringlukos. För att undvika överanvändning av antibiotika ska alltid en antibiotikabehandling föregås av en urinodling med resistensbestämning. Observera att en asymtomatisk bakterieuri (ABU) inte rutinmässigt antibiotikabehandlas.

Hur många timmar Morgonurin?

Mittendelen av urinstrålen Provet ger säkrast resultat om morgonurin används (den första gången man kissar på morgonen). Om provtagningen sker under dagen bör man vänta minst tre timmar efter senaste toalettbesöket.

Vad är febril urinvägsinfektion?

Febril UVI är en potentiellt allvarlig infektion - ungefär 20-30 % av patienterna har positiv blododling, d v s bakteriemi. Hos äldre är bakteriemi ännu vanligare. Klassiska symtom är hög feber, frossa, illamående och kräkningar samt flanksmärta och ömhet över njuloger (akut pyelonefrit).

Vad är Nasofarynxodling?

I nasofarynx mynnar örontrumpeten lateralt på båda sidor. Övre luftvägsinfektioner orsakas huvudsakligen av virus. Ibland kan bakterier som koloniserar luftvägarna utnyttja en sådan infektion och ge upphov till en bakteriell sekundärinfektion.

När ska en Urinodling tas?

Provet tas mot slutet av urineringen för att så mycket som möjligt av uretrafloran skall ha sköljts bort. Plastbägaren förs in i urinstrålen och urinen överförs sedan till plaströret. Gör bäckentvätt framifrån och bakåt med tvål och vatten och torka torrt.

Vad menas med odling och resistensbestämning?

Vad betyder det? Vid val av antibiotikum för behandling av bakteriella infektioner kan man på laboratoriet resistensbestämma de bakterier man odlar fram ur patientproverna. Ibland finns det ingen anledning till att göra en resistensbestämning.

Kan urinprov bli gammalt?

Hur gammal får urinen till urinanalyser vara och skall den förvaras i kylskåp? Optimalt är att alla prov är max 2-3 timmar gamla. Då man skall undersöka om det finns kristaller i urinen, måste urinen vara färsk (ej mer än 2 timmar) och får inte förvaras kallt.