:

När låter C som k?

Innehållsförteckning:

  1. När låter C som k?
  2. Vilka SJ ljud finns det?
  3. Hur kan SJ ljudet stavas?
  4. Hur låter bokstaven C?
  5. Hur uttalar man ç?
  6. Varför stavas sjö med SJ?
  7. Varför har vi bokstaven C?
  8. Hur gör man C med Cedilj?
  9. Hur gör man ett franskt C på datorn?

När låter C som k?

C uttalas normalt som S framför mjuk vokal (e, i, y, ä och ö) och som K framför hård vokal (a, o, u och å) och konsonant.

Vilka SJ ljud finns det?

I svenska ord finns sj (sjö), sk (skön), skj (skjorta), stj (stjärna), ssj (hässja). Därtill kan läggas lite att stg uttalas med sje-ljud i bl. a.

Hur kan SJ ljudet stavas?

Sj-ljudet kan man stava på olika sätt: de vanligaste är SJ- och SK-. Man skriver SK- framför mjuka vokaler: E, I, Y, Ä, Ö. Ex: Sked, skylt, skära, skriva och skön. Man skriver SJ- framför hårda vokaler; A, O, U , Å.

Hur låter bokstaven C?

C kan uttalas som både S och K - som i cirkus och clown. Och så ser C ut som en stor mage från sidan.

Hur uttalar man ç?

I franska, katalanska och portugisiska markerar en cedilj att ett c skall uttalas med s-ljud även framför hård vokal (a, o, u). Den katalanska kortformen "Barça" för fotbollsklubben FC Barcelona uttalas således "barsa".

Varför stavas sjö med SJ?

Det finns faktiskt en grundregel för sju-ljudet, och den är att det ska stavassj” framför hård vokal (sjal, sjok, sjunga, sjå) och ”sk” framför mjuk (sked, skina, skynda, skärp, skör). Tänk om det vore så enkelt. Problemet är som så ofta att det finns undantag. Vi skriver till exempel ”människa, själv och sjö”.

Varför har vi bokstaven C?

Bokstaven c uttalas som k eller s och har egentligen ingen funktion i alfabetet. Ändå finns den i ord som corona, cancer och covid. Ord som lika gärna hade kunnat stavas korona, kanser och kovid. Cykel, cirkus, citron, chili och champagne.

Hur gör man C med Cedilj?

iOS och Android med Babbels tangentbord: Du kan dra och släppa fingret över tecknet. Detsamma gäller för andra tecken som é (E), ñ (N) och ç (C).

Hur gör man ett franskt C på datorn?

En sådan möjlighet finns inte i Windows, i alla fall inte med den vanliga tangentbordslayouten för svenska. Man kan få Ç med alt-0199 och ç med alt-0231 (siffrorna matas in på siffertangentbordet).