:

Hvad er karma i buddhismen?

Innehållsförteckning:

  1. Hvad er karma i buddhismen?
  2. Hvad kendetegner buddhistisk etik og hvad har det med karma at gøre?
  3. Hvad er sammenhængen mellem karma og samsara?
  4. Hvad betyder frigørelse i hinduismen?
  5. Hvad er reinkarnation i buddhismen?
  6. Hvad er nirvana i buddhismen?
  7. Hvad kendetegner buddhistisk etik?
  8. Hvad betyder ordet synkretisme?
  9. Hvad er samskara?
  10. Hvordan slipper man fri fra Samsara?
  11. Hvor er hinduismen mest udbredt?
  12. Hvad er det etisk rigtige i hinduisme?
  13. Hvad er sjælevandring?
  14. Hvad betyder Bodhisattva?
  15. Hvornår kommer man i Nirvana?

Hvad er karma i buddhismen?

I den buddhistiske lære henviser ordet karma til handlinger, der er drevet af intention (cetanā). En handling, der er gjort bevidst (med forsæt) gennem krop, tale eller sind, fører til fremtidige konsekvenser.

Hvad kendetegner buddhistisk etik og hvad har det med karma at gøre?

Afholde sig fra at tage noget levende væsens liv. Afholde sig fra at tage, hvad der ikke gives. Afholde sig fra falsk tale. Afholde sig fra at indtage destillerede og gærede drikke, der forårsager beruselse og hensynsløshed.

Hvad er sammenhængen mellem karma og samsara?

Begrebet finder man inden for hinduisme, buddhisme, sikh- og jainreligion og henviser til den vedvarende cyklus af fødsel, død og genfødsel, som man skal forsøge at frigøre sig fra. Livet anskues i disse religioner som en tilstand, der indbefatter smerte, ulykke og længsel, og er tæt forbundet med begrebet karma.

Hvad betyder frigørelse i hinduismen?

På trods af hinduismens mange forskelligheder, er forestillingen om reinkarnation et centralt omdrejningspunkt. Hinduernes liv styres af en moral, hvor begreber som sandfærdighed, ikke-vold, renhed, gavmildhed og medfølelse bør være rettesnoren i deres stræben efter åndelig frigørelse, moksha.

Hvad er reinkarnation i buddhismen?

Det buddhistiske menneskesyn er præget af troen på reinkarnation, samsara, men der er ikke tale om samme form for genfødsel, som den hinduistiske. Denne er en sjælevandring, hvor sjælen vandrer fra liv til liv i forskellige legemer. Buddhisterne anerkender ikke sjælens eksistens.

Hvad er nirvana i buddhismen?

Nirvāṇa (sanskrit, Pali: nibbana) betyder direkte oversat "pustet ud", som flammen i en olielampe. Begrebet er ofte forbundet med hinduisme, jainisme og buddhisme og repræsenterer den ultimative tilstand af soteriologisk frigivelse, frigørelsen fra gentagen genfødsel i saṃsāra.

Hvad kendetegner buddhistisk etik?

For buddhister gælder det om at være gode over for sig selv og andre mennesker. Mens munke og nonner har klosterreglerne som etiske rammer, har almindelige buddhister en række etiske råd at handle efter.

Hvad betyder ordet synkretisme?

Synkretisme er i religionshistorie forening af stof fra flere forskellige religiøse traditioner.

Hvad er samskara?

Samskara, (af sanskrit saṃskāra 'fuldkommengørelse, helligt ritual'), i hinduismen fællesbetegnelse for de mange ceremonier, der følger en hindu fra undfangelse til død. Inden buddhismen betegner samskara den femte skandha, de medfødte dispositioner.

Hvordan slipper man fri fra Samsara?

Målet med åndelige bestræbelser, hvad enten det er gennem stien til bhakti (hengivenhed), karma (arbejde), jnana (viden) eller raja (meditation) er selvbefrielse (moksha) fra Samsara . Upanishaderne, en del af skrifterne i hinduistiske traditioner, fokuserer primært på selvbefrielse fra Saṃsāra .

Hvor er hinduismen mest udbredt?

Hinduismen har over 1 milliard tilhængere, hvoraf omkring 905 millioner bor i Indien. De fleste af de øvrige lever i resten af Syd-og Sydøstasien, men også i Øst- og Sydafrika, på Mauritius, Caribien, Europa (især Storbritannien), USA og Canada lever mange hinduer, primært gamle og nye emigranter fra Indien.

Hvad er det etisk rigtige i hinduisme?

For hinduer gælder det om ikke at begå onde handlinger. Pligten, der kaldes dharma, præger også hinduers liv. Barnet har pligt til at se op til sine forældre og lærere, som kaldes guruer. Efter brylluppet skal manden beskytte sin kone, og konen skal adlyde ham.

Hvad er sjælevandring?

Reinkarnation, den forestilling, at et menneskes sjæl efter døden får et nyt legeme og lever her på Jorden; ofte bruges begreber som genfødsel eller sjælevandring parallelt eller identisk med reinkarnation.

Hvad betyder Bodhisattva?

Bodhisattva, en, der stræber efter at opnå den fuldkomne erkendelse, en kommende buddha. I hinayana anvendes betegnelsen bodhisattva på den historiske Buddha, inden han blev en buddha, samt på hans efterfølger, den kommende buddha, Maitreya, der nu lever blandt guderne i Tushitahimlen.

Hvornår kommer man i Nirvana?

Nirvana opnås, når man ved at følge Den Ædle Ottefoldige Vej har overskåret de ti lænker. Buddha antages i den buddhistiske skolastiske tradition at have realiseret to typer nirvana: en ved oplysning og en anden ved sin død.