:

Vilken typ av ekonomi har USA?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken typ av ekonomi har USA?
  2. Hur fungerar världsekonomin?
  3. Vad menas med Handelskapitalismen?
  4. Varför kan det inte alltid vara högkonjunktur?
  5. Hur blir det högkonjunktur?

Vilken typ av ekonomi har USA?

En kapitalistisk modell ligger till grund för det ekonomiska systemet i USA, där de arketypiska dragen historiskt varit en stadig tillväxt, låg arbetslöshet, låg inflation, en stor tjänstesektor, ett stort handelsunderskott, en stark dollar och en snabb teknisk utveckling.

Hur fungerar världsekonomin?

Sedan 1990 har världsekonomin nästan tredubblats och den globala exporten har femdubblats. Det är positivt att ekonomin växer - men det ställer höga krav på att länder och företag tar ansvar och agerar hållbart, så att alla kan ta del av utvecklingen.

Vad menas med Handelskapitalismen?

Förklarníngen bör klargöra både vad som karakteriserar den här tiden och vad begreppet handelskapitalism betyder! då man importerade och exporterade varor. Varor som man inte hade i andra länder, till exempel guld från bland annat Afrika som blev mycket attraktivt i Europa.

Varför kan det inte alltid vara högkonjunktur?

Ekonomin går alltså väldigt bra och arbetslösheten är låg. Även högkonjunkturen har sin skuggsida: den ökade efterfrågan leder till ökade investeringar. När investeringarna ökar, skapas lätt flaskhalsar i produktionen, eftersom investeringarna inte alltid sker lika.

Hur blir det högkonjunktur?

När industrin producerar och har fullt upp att leverera råder högkonjunktur ("goda tider"). Ekonomin går alltså väldigt bra och arbetslösheten är låg. Även högkonjunkturen har sin skuggsida: den ökade efterfrågan leder till ökade investeringar.