:

Vad är skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag?
  2. Hur läser man batchnummer?
  3. Hur räknar man bäst före datum?
  4. Kan man äta efter sista förbrukningsdag?
  5. Kan man äta kyckling som gått ut i datum?
  6. Vad händer om man äter kyckling som gått ut?
  7. Hur ser ett batchnummer ut?
  8. Vad är en Batchkod?
  9. När är mat gammal?

Vad är skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag?

Hållbarhetsmärkningen bäst före-dag är en rekommendation från tillverkaren och det går oftast att äta livsmedlet flera dagar till om det har förvarats rätt. Sista förbrukningsdag innebär däremot att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet passerat.

Hur läser man batchnummer?

Bäst före-datum exempelvis 01JUL2013 = . Övriga tecken (t ex ) anger det specifika batch-numret för snusblandningen från beredningen och produktionskoder, vilket är information till fabriken som därmed kan spåra tillverkningsverktyget vid felanmälda produkter.

Hur räknar man bäst före datum?

Efter uttrycket "bäst före" ska dag, månad och år stå. Det måste vara i den ordningen. Det kan då stå "bäst före ". För livsmedel med en hållbarhet om högst tre månader räcker det med att det står dag och månad.

Kan man äta efter sista förbrukningsdag?

Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag anses alltså inte vara säkra att äta efter att sista förbrukningsdag har passerats. Därför får inte sådana livsmedel efter det datumet varken säljas eller ges bort.

Kan man äta kyckling som gått ut i datum?

Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag bör inte konsumeras efter att datumet passerat. Exempel på dessa livsmedel är färsk fisk, färsk kyckling, nötfärs och rå korv.

Vad händer om man äter kyckling som gått ut?

Färsk kyckling Ofta signalerar den ganska direkt, genom dålig lukt, att den är för gammal och otjänlig, men man bör ändå vara försiktig om det angivna datumet (kan vara "bäst före" också) passerat. Magsjuke-bakterien Campylobacter kan dock finnas på kycklingköttet redan från början av hållbarhetstiden.

Hur ser ett batchnummer ut?

Du hittar batchnumret på läkemedelsförpackningen. Oftast står det tillsammans med datumangivelsen på förpackningen, se på bilden nedan. Om du vill rapportera en biverkning av ett vaccin hittar du batchnumret på ditt vaccinationskort. Datumangivelsen står efter förkortningarna Exp.

Vad är en Batchkod?

Batchkoden talar om för oss när produkten tillverkades. Den berättar också var den tillverkades och av vem. Vid kvalitetsfrågor använder vi batchkoden för att hitta orsaken till problemet och eventuellt också för att stoppa andra felaktiga produkter från att säljas.

När är mat gammal?

Faktum är att maten kan hålla i veckor, månader och till och med år efter att bäst före-datumet passerat. Det som kan hända när bäst före-datumet passerats är att smak, konsistens, krispighet, färg eller tuggmotstånd förändras.