:

Hur får man ner trycket i ögonen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man ner trycket i ögonen?
  2. Kan alkohol skada ögonen?
  3. Kan trycket i ögonen variera?
  4. Hur blir pupillerna av alkohol?
  5. Vad anses vara normalt ögontryck?

Hur får man ner trycket i ögonen?

För att sänka trycket i ögat behandlar vi i första hand med ögondroppar. Nästa steg att minska trycket är en laserbehandling, en så kallad lasertrabekuloplastik. Därefter kan det bli aktuellt att göra en trycksänkande operation för att underlätta avflödet av kammarvatten från ögat.

Kan alkohol skada ögonen?

Oftast opereras den allra vanligaste ögonsjukdomen gråstarr enkelt bort. Birgitta Ejdervik Lindblad, medicine doktor på Universitetssjukhuset i Örebro, har tittat närmre på vilka riskfaktorer som finns. Förutom ålder och gener så ökar solljus, rökning, alkohol och fetma, diabetes och högt blodtryck risken för gråstarr.

Kan trycket i ögonen variera?

Ögontrycket varierar mellan olika individer. Det mäts i mmHg (millimeter kvicksilver). De flesta personer har mellan 12-21 mmHg, men både högre och lägre värden kan vara normala. Vilket tryck ögat har beror på balansen mellan tillflöde och avflöde av kammarvätska.

Hur blir pupillerna av alkohol?

Tecken: Stora pupiller, ökad puls, torr mun, konstiga rörelser med tungan, svettningar.

Vad anses vara normalt ögontryck?

Den viktigaste riskfaktorn för glaukom är förhöjt ögontryck. "Normalt" ögontryck är 10–21 mmHg och risken ökar speciellt om ögontrycket är över 30 mmHg.