:

Vad är skadeståndsskyldig?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är skadeståndsskyldig?
  2. Vad menas med en personskada?
  3. Vad innefattar ett skadestånd vid personskada?
  4. När blir man inte skadeståndsskyldig?
  5. Vad gäller vid personskada?
  6. Vad menas med vårdslöshet?

Vad är skadeståndsskyldig?

Om du har drabbats av en ekonomisk skada som någon annan än du själv har orsakat, kan du ha rätt till skadestånd. Tanken med skadestånd är att den som har drabbats av en ekonomisk skada, på grund av att någon annan har varit vårdslös eller oaktsam, i princip ska försättas i samma läge som innan skadan inträffade.

Vad menas med en personskada?

Kroppslig eller psykisk skada som orsakats av någons handlande. En personskada kan leda till ekonomiska förluster (läkarkostnader, inkomstförlust) och ideella förluster (sveda och värk, lyte och men).

Vad innefattar ett skadestånd vid personskada?

Skadeståndet ska ersätta både det fysiska och psykiska lidande som skadan innebär; dessutom de merkostnader, inkomstförluster och besvär som den orsakar. Tanken med skadeståndsersättning är att du ska hamna i samma ekonomiska situation som om skadan inte hade inträffat.

När blir man inte skadeståndsskyldig?

Som huvudregel krävs att en person har agerat uppsåtligen eller vårdslöst (på juridiska: culpöst) för att denne ska bli skadeståndsskyldig. Det innebär att det ska finnas någon form av skuld för att en person ska kunna bli ersättningsskyldig. Vid rena olyckshändelser brukar därför inte skadestånd utgå.

Vad gäller vid personskada?

Om en personskada leder till att den skadade avlider kan efterlevande närstående ha rätt till viss ersättning. Det gäller exempelvis ersättning för begravningskostnader och andra kostnader på grund av dödsfallet, förlust av underhåll samt ersättning för egen anhörigs psykiska lidande.

Vad menas med vårdslöshet?

Om någon har handlat med culpa ("culpöst") (från lat. culpa) menar man att denne har handlat vårdslöst. Att ha handlat culpöst ses i allmänhet som mindre klandervärt (förmildrande eller i allt fall mindre besvärande) i jämförelse med att ha handlat uppsåtligt, dolöst (från lat.