:

Hur gör man Eiswein?

Innehållsförteckning:

 1. Hur gör man Eiswein?
 2. Vad passar till Eiswein?
 3. Vad passar till icewine?
 4. Vilken druva används för att göra isvin?
 5. När skördar man druvor till ett isvin?
 6. Vad passar till Sauternesvin?
 7. Vad äter man till Iscider?
 8. Vad passar att dricka till glass?
 9. Hur länge håller isvin?
 10. Vad passar Tokaji till?
 11. Hur ska Sauternes serveras?

Hur gör man Eiswein?

Isvin är ett vin som tillverkats av vindruvor som skördats och pressats i fruset tillstånd, vilket normalt innebär vid -7 °C eller kallare. När druvorna börjar frysa bildas iskristaller inuti dem samtidigt som druvornas innehåll av socker och aromämnen koncentreras i den druvmust som kan pressas ur druvorna.

Vad passar till Eiswein?

Vinet passar fint till desserter som är mycket söta. Sötman i vinet dämpas av sötman i desserten. Prova gärna vinet till en söt fruktpaj av t ex aprikoser eller päron och därtill ett knäckigt inslag.

Vad passar till icewine?

Dela

Systembolags nr:72461
Jordmån:Sandblandad lerjord
Framställning:Kalljäsning och därefter mognadsprocess på träfat.
Passar bra till:Aperitif, desserter med färsk frukt, bakverk och mörk choklad.
Systembolaget:399.00 SEK

Vilken druva används för att göra isvin?

En specialitet är icewine, ett exklusivt sött vin av frusna riesling- eller vidaldruvor. En specialitet är icewine, ett exklusivt sött vin av frusna riesling- eller vidaldruvor. Jordmånen är baserad på kalksten, vilket gör att pinot noir, chardonnay och gamay trivs mycket bra här.

När skördar man druvor till ett isvin?

Risken är stor att alla de druvor som satsas för att bli isvin går förlorade i det fall väderförutsättningarna inte stämmer. Vanligast är att skörda för isvin under december men under senare år har det vid flera tillfällen dröjt in i januari.

Vad passar till Sauternesvin?

Ett exempel på geografiskt ursprung är när man har en Italiensk dessert som panna cotta så väljer man ett Italienskt dessertvin som Vin Santo till. Klassiska kombinationer som exempelvis Sauternes - ett vin med ädelröta från Frankrike - med dessert som crème brulé, crème caramel eller tarte tatin (äppelkaka).

Vad äter man till Iscider?

Gärna med lite nötter till eller en marmelad, bryggor mot vinets sötma och syra. Hårda, nötiga ostar tycker många funkar bäst till iscider. Comtes, Gruyere är säkra kort. Gärna med lite nötter till eller en marmelad, bryggor mot vinets sötma och syra.

Vad passar att dricka till glass?

Serverar du glass till pajen kan ett sött vitt med lite kolsyra passa: bubblorna matchar det kalla bra genom att de släpper fram och sprider fler aromer. En annat bra val är att matcha efterrätten med en blanddryck som har matchande aromer.

Hur länge håller isvin?

En ungefärlig indikation är dock max 3 dagar. Efter några dagar kommer vinets aromer blekna och vinet blir platt och tråkigt. Det kan också bli alltför surt efter oxidationen som sker när du öppnar flaskan för första gången.

Vad passar Tokaji till?

Även om Tokaj är ett utmärkt dessertvin så kan en torr Tokaji passa förträffligt med kyckling eller fisk, medan en halvtorr fungerar bra med asiatisk mat. Det söta Aszú kan man mycket väl njuta av till en kraftig mögelost, lufttorkad skinka eller varför inte en hummer?

Hur ska Sauternes serveras?

Vad äter man för efterrätt till Sauternes? Pannacotta, Crème brûlée och puddingar med karamell- och vaniljsmak är en klassiker att servera till detta vin. Vinet fungerar även bra lättare söta efterrätter så som jordgubbar, maräng och grädde.