:

Är Raynauds fenomen ärftligt?

Innehållsförteckning:

  1. Är Raynauds fenomen ärftligt?
  2. Varför får man Raynauds fenomen?
  3. Kan Raynauds fenomen försvinna?
  4. Vad kan jag göra för att öka blodcirkulationen?
  5. Vilken vitamin är bra för blodcirkulation?

Är Raynauds fenomen ärftligt?

Fråga efter symtomduration. Ärftlighet för Raynauds fenomen mycket vanlig liksom för migrän. Vid debut efter 40 års ålder och manligt kön, misstänk sekundära orsaker. Högre ålder ökar sannolikheten för sekundär form associerad till reumatologisk eller malign sjukdom/hematologisk sjukdom.

Varför får man Raynauds fenomen?

Raynauds fenomen orsakas av spasm i perifera artärer, som en reaktion på kyla och ibland stress. Det förekommer främst i fingrar och tår, men ibland även på nästipp, örsnibbar, tungspets och bröstvårtor.

Kan Raynauds fenomen försvinna?

Raynauds fenomen går inte att bota, utan den bästa behandlingen är att undvika faktorer som kan utlösa anfallen. Det är därför viktigt att hålla sig varm om händer och fötter för att undvika att kärlen dras ihop.

Vad kan jag göra för att öka blodcirkulationen?

Öka blodcirkulationen i kroppen med träning och massage Även träning, allt från lugna promenader och yoga, till mer högintensiv träning som exempelvis spinning, ökar blodflödet i kroppen. Likaså är massage bra för blodcirkulationen.

Vilken vitamin är bra för blodcirkulation?

Vitamin B3 Man brukar kalla det en "flush" eller kapillärrusning, och innebär att kapillärerna öppnar sig vilket ger ökad syresättning. Även vitamin B5 är bra för blodcirkulationen.