:

Vilket är världens största läkemedelsföretag?

Innehållsförteckning:

 1. Vilket är världens största läkemedelsföretag?
 2. Vad gör Octapharma?
 3. Vilka läkemedelsaktier ska man köpa?
 4. Hur mycket omsätter läkemedelsindustrin?
 5. Vilka läkemedelsföretag finns i Sverige?
 6. Vem äger Octapharma?
 7. Hur många äter antidepressiva 2021?
 8. Vem bestämmer priser på läkemedel?
 9. Hur mycket omsätter läkemedelsindustrin i Sverige?
 10. Hur många svenskar äter medicin?
 11. Hur många procent av Sveriges befolkning äter antidepressiva?
 12. Hur många i Sverige tar Antidepp?
 13. Vad är Läkemedelsregistret?

Vilket är världens största läkemedelsföretag?

Enligt färska siffror i tidskriftens Natures april-nummer är det schweiziska läkemedelsbolaget Roche störst i världen vad gäller försäljning 2019. Från att ha legat på en andra plats 2018 efter Pfizer, men före Novartis, kan nu Roche kliva upp på förstaplatsen med en försäljning på 48,2 miljarder dollar under 2019.

Vad gör Octapharma?

Octapharma är det största privatägda och fristående företaget i världen inom plasmafraktionering. Vi utvecklar och tillverkar läkemedel av human plasma som kommer från våra egna plasmagivningscenter och från externa leverantörer och utvecklar även humant protein från humana cellinjer.

Vilka läkemedelsaktier ska man köpa?

Vi har gjort en del av den analysen för att komma fram till den här listan över läkemedelsaktier som du kan handla med under 2021:

 • Pfizer [PFE]
 • Bristol Myers Squibb [BMS]
 • Johnson & Johnson [J&J]
 • Gilead Sciences [GILD]
 • GlaxoSmithKline [GSK]
 • AbbVie (ABBV)
 • Supernus Pharmaceuticals Inc (SUPN)

Hur mycket omsätter läkemedelsindustrin?

Under år 2021 omsatte den svenska läkemedelsmarknaden 53,5 miljarder, vilket är en tillväxt med drygt 2% jämfört med 2020. Återbäringen från sidoöverenskommelser är inte inkluderade i dessa siffror. I Sverige såldes knappt 208 miljoner läkemedelsförpackningar under 2021.

Vilka läkemedelsföretag finns i Sverige?

Lista över läkemedelsföretag i Sverige

FöretagGrundat
Pharmacia1911
Astra1913
Svensk färgämnesindustri ASF1917
Leo Läkemedel1914

Vem äger Octapharma?

Octapharma grundades 1983 av Wolfgang Marguerre, som äger alla A-aktier. Omsättning 2007: 7 miljarder kronor, prognos för 2008 är 8 miljarder kronor.

Hur många äter antidepressiva 2021?

patienter – var tionde svensk - behandlas med psykofarmaka. Är det inte galet? Historiskt sätt har andelen av befolkningen som äter antidepressiva varit stabil.

Vem bestämmer priser på läkemedel?

För att ett läkemedel ska subventioneras måste ett läkemedelsföretag skicka in en ansökan om subvention till TLV. Därefter bestämmer vi om läkemedlet ska ingå i läkemedelsförmånerna och till vilket pris. Vår expertnämnd, Nämnden för läkemedelsförmåner, fattar besluten.

Hur mycket omsätter läkemedelsindustrin i Sverige?

Under år 2021 omsatte den svenska läkemedelsmarknaden 53,5 miljarder, vilket är en tillväxt med drygt 2% jämfört med 2020. Återbäringen från sidoöverenskommelser är inte inkluderade i dessa siffror. I Sverige såldes knappt 208 miljoner läkemedelsförpackningar under 2021.

Hur många svenskar äter medicin?

Socialstyrelsen publicerar i dag sin årliga analys av läkemedelsanvändningen i landet. ”Statistik om läkemedel 2018” visar bland annat att 6,7 miljoner personer i Sverige hämtade ut minst ett receptbelagt läkemedel under året, vilket motsvarar 67 procent av hela befolkningen.

Hur många procent av Sveriges befolkning äter antidepressiva?

Förskrivningen av antidepressiva läkemedel har ökat i hela befolkningen, sedan 2006 med 25 procent. 2018 var det 7 procent av alla män och 13 procent av kvinnor som någon gång under året hämtat ut antidepressiva läkemedel. Allra vanligast är antidepressiva läkemedel bland äldre.

Hur många i Sverige tar Antidepp?

I alla åldersgrupper är det fler kvinnor än män som använder antidepressiva läke- medel. Cirka 695 000 kvinnor och 372 000 män hämtade ut antidepressiva minst en gång under 2020. Skillnaden är störst i åldersgruppen 15–29 år där andelen kvinnor som får dessa läkemedel är 11 procent jämfört med 5 procent bland männen.

Vad är Läkemedelsregistret?

Läkemedelsregistret ger underlag för den officiella statistiken om läkemedel i Sverige. Läkemedelsregistret med personnummer startade i juli år 2005 och innehåller alla läkemedel som hämtas ut mot recept på apotek.