:

Kan tumörer få tänder?

Innehållsförteckning:

  1. Kan tumörer få tänder?
  2. Hur börjar cancer i munnen?
  3. Hur vet man om man har cancer i munnen?
  4. Kan barn bli förkylda när dom får tänder?
  5. Kan tandläkare se om man är förkyld?
  6. Kan man bota elakartad cancer?

Kan tumörer få tänder?

Ökad lossningsgrad hos tänder i ett område hos patienter som för övrigt inte har några tendenser till parodontit kan vara ett tecken på tumörbildning, både malign och benign. Förändrad ocklusion, utebliven eruption av tänder i närområdet kan vara andra kliniska tecken på en tumör.

Hur börjar cancer i munnen?

Orsakerna till cancer i munhålan, svalget och strupen är inte kända i detalj. Men några riskfaktorer går att identifiera. Det har klart visats att rökning och alkohol, både var för sig men ännu mer i kombination ökar risken.

Hur vet man om man har cancer i munnen?

Om fläcken övergår till ett sår som inte läker eller till en förhårdnad, ofta smärtande, bör man söka läkare. Svårigheter att tugga, svälja och röra på tungan kan också vara tecken på cancer i munhålan. Ibland upptäcks cancern därför att tandprotesen inte längre passar eller genom att talet har förändrats.

Kan barn bli förkylda när dom får tänder?

Ibland kan barnet få lite feber i samband med att tänderna kommer fram. Du kan prata med personalen på BVC om barnet verkar ha ont. Det kan ha andra orsaker om barnet får feber i samband med att tänder kommer fram.

Kan tandläkare se om man är förkyld?

Ring alltid din ordinarie klinik för att boka en tid, även på helgdagar. Om du inte är kund hos Folktandvården ringer du till närmaste folktandvårdsklinik. Det är bra om du berättar för oss om du har förkylningssymptom så att vi kan ta hand om dig på rätt sätt.

Kan man bota elakartad cancer?

Hur många blir botade? I dag blir två av tre cancerpatienter botade, men det varierar mycket mellan olika cancersjukdomar. Fler och fler personer som har eller har haft en cancersjukdom lever länge.