:

Hur duka?

Innehållsförteckning:

  1. Hur duka?
  2. I vilken ordning ställer man glasen?
  3. Var lägger man servetten vid dukning?
  4. Vilket håll ska man servera ifrån?
  5. Hur placeras vinglasen?
  6. Hur ska glasen stå i skåpet?
  7. Vilket håll ska kniven ligga åt?
  8. Vad ska man tänka på som servitris?
  9. Hur dukar man till soppa?
  10. Varför blir glas dimmiga?
  11. Hur dukar man kaffekopp?
  12. Hur ska man ha besticken i lådan?

Hur duka?

Därmed ska de små besticken till förrätten ligga längst ut och de stora till huvudrätten längst in mot tallriken. Gafflarna till vänster och knivarna till höger. Soppa till förrätt: Skeden placeras till höger om kniven för huvudrätten. Dessert: Skeden läggs mellan tallrik och glasen – med skedens handtag till höger.

I vilken ordning ställer man glasen?

Glasen står ovanför tallrikarna i den ordning dryckerna serveras, räknat från höger till vänster. Det första glaset står alltså längst till höger. Vattenglaset, som är tillgängligt under hela måltiden, står längst till höger. ”Glasen kan stå i rad eller i någon annan formation beroende på bordets form.

Var lägger man servetten vid dukning?

Om gästerna ska äta bröd eller sallad till maten kan du placera en assiett längst upp till vänster. Servetten ska också vara till vänster om tallriken, alternativt på tallriken. Servetten kan också sättas i glaset men det kan göra så att det blir ludd i vinet och att det smakar annorlunda.

Vilket håll ska man servera ifrån?

Allt torrt serveras från gästens vänstra sida, undantaget är sås, som också serveras från vänster. Allt vått serveras från gästens högra sida och hit räknas även soppa, buljongkopp och dryck. Själva grundtanken är att det som gästen ska ta för sig av på egen hand serveras från vänster.

Hur placeras vinglasen?

Det högsta glaset, oftast ett rödvinsglas, ställs mitt framför tallriken. Vitvinsglas och vattenglas ställs till höger om rödvinsglaset i den ordningen. Om flera drycker ska användas till maten ska de stå med det glas som ska användas först längst ut till höger.

Hur ska glasen stå i skåpet?

Förvara dricksglasen rätt i skåpet Ta för vana att alltid ställa in glasen i skåpet på foten, utan att glasen nuddar varandra. Undvik även att stapla glasen på varandra eftersom de löper större risk att bli kantstötta, repiga eller att det skapas ett vakuum så att du måste dra isär dem.

Vilket håll ska kniven ligga åt?

Gafflar placeras alltid till vänster, knivar (med knivblad inåt, mot tallriken) och soppskedar till höger. Man avslutar middagen med dessertbesticken, som ligger placerade ovanför tallriken. Glas: Glas placeras i den ordning de används under middagen – från höger till vänster.

Vad ska man tänka på som servitris?

Arbetar du som servitör eller servitris är du restaurangens ansikte utåt och behöver vara social och serviceminded. Det är din insats som gör att gästerna får en bra helhetsupplevelse. Behovet av serveringspersonal är stort och kommer att öka under de kommande åren.

Hur dukar man till soppa?

Eventuell soppsked placeras till höger, alltid längst ut. Huvudrättsbestick: Närmast tallriken, knivblad inåt. Dessertbestick: Ovanför tallriken. Överst eventuell sked, sedan kniv (båda med skaft mot höger), sedan gaffel (skaft mot vänster).

Varför blir glas dimmiga?

Orsaken till att glas blir dimmiga är antingen kalk eller glaspest- även kallat glassjukan. Kalkbeläggningar beror på hårt vatten som inte är tillräckligt mjukgjort, och kan tas bort. Glassjuka är dessvärre permanent, eftersom det är resultatet av att glasytan skadats av t.

Hur dukar man kaffekopp?

Svaret är enklare än så, man dukar inte fram kaffekoppen överhuvudtaget. Det kan man se på enklare restauranger, fördukade bord vid catering eller liknande, men aldrig vid en middag. De gånger du ändå ser en kaffekopp dukad i förväg, är den oftast placerad till höger om kuvertet, men någon sådan “regel” finns inte.

Hur ska man ha besticken i lådan?

Lägg dina bestick så som det passar dig bäst i lådan! Ska du absolut ha en logisk förklaring till en viss ordning så lägg dem i rangordningen kniv-gaffel-sked.