:

Vilken utbildning krävs för att bli kriminaltekniker?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken utbildning krävs för att bli kriminaltekniker?
  2. Hur svårt är det att bli polis?
  3. När polisen gör fel?
  4. Kan man bli kriminaltekniker utan att vara polis?
  5. Vem kan vara förundersökningsledare?

Vilken utbildning krävs för att bli kriminaltekniker?

Utbildning. NFC, nationellt forensiskt centrum, erbjuder en ettårig kriminalteknisk grundutbildning där medarbetare inom Polismyndigheten utbildas till kriminaltekniker. För att bli antagen till kriminalteknisk grundutbildning krävs att du har en anställning vid en regional forensisk sektion inom Polismyndigheten.

Hur svårt är det att bli polis?

Arbetet som polis kräver kunskap och kompetens inom många olika områden. Utbildningen är därför problembaserad och integrerar olika kunskapsområden. Den är inriktad på polisens uppdrag, regelverk och metoder. Polisutbildningen innefattar fem terminer, varav sex månader är praktik, en så kallad aspirantutbildning.

När polisen gör fel?

Om du tycker att polisen har behandlat dig illa eller på annat sätt gjort något felaktigt, anmäler du händelsen till polisen. Ring 114 14 eller besök en polisstation. Berätta att du vill anmäla en polis så får du prata med en person som är behörig att ta upp en sådan anmälan.

Kan man bli kriminaltekniker utan att vara polis?

För att bli antagen till kriminalteknisk grundutbildning krävs nämligen att du har en anställning vid en regional forensisk sektion inom Polismyndigheten. Majoriteten av kursdeltagarna på kriminalteknisk grundutbildning har polisiär bakgrund. Det innebär alltså att du först ska bli polis.

Vem kan vara förundersökningsledare?

Förundersökningen leds av en förundersökningsledare, som antingen kan vara polis eller åklagare. Till sin hjälp har hon eller han brottsutredare från polisen. Brottsutredaren förhör dig som blivit utsatt för brott, den misstänkta och eventuella vittnen vid olika tillfällen.