:

Var finns internet?

Innehållsförteckning:

  1. Var finns internet?
  2. Vad är Multimediauttag?
  3. Hur gammal är WiFi?
  4. Har man modem om man har fiber?
  5. Vad är ett Uttagsnummer?
  6. Hur uttalas Wi-Fi på svenska?
  7. Vad är det för skillnad på internet och webben?

Var finns internet?

Internet är ett globalt nätverk som består av flera olika typer av sammankopplade fysiska nätverk. I hem och på arbetsplatser finns lokala nätverk (LAN), ofta baserade på Ethernet-teknologi och på trådlösa nätverk, som sammankopplar datorer, surfplattor och skrivare.

Vad är Multimediauttag?

Kabel-TV-internetmodemet kopplas med en så kallad F-kabel till något av bostadens multimediauttag (d.v.s. TV-uttag med en extra anslutning för internet). Hos kabel-TV-jätten Com Hem brukar gatewayer användas i stället för modem (så att allt är inbyggt i en och samma enhet).

Hur gammal är WiFi?

WiFi är en relativt ny teknik som uppfanns i slutet av 90-talet. Tekniken bygger på en standard för överföring av data mellan enheter i ett nätverk (mobiler, datorer med mera). Innan WiFi uppfanns var det endast möjligt att överföra data mellan enheter så länge de var ansluta till varandra med sladd.

Har man modem om man har fiber?

För bredband via ADSL så inkluderas modem med inbyggd router alltid vid beställning, och för kabel-tv likaså. Beställer du bredband via stadsnät och fiber så finns router som en tillvalsprodukt för vissa operatörer. Vill du så kan du också köpa en egen router när du har stadsnät eller fiber.

Vad är ett Uttagsnummer?

Ett uttagsnummer är som en adress till just ditt uttag, det är till den adressen som din internettjänst hittar hem till dig. För att du ska kunna beställa internet, tv eller telefoni så behöver du ett uttagsnummer.

Hur uttalas Wi-Fi på svenska?

Vanligen har ordet t-genus: ett wifi, det där wifit. För plural rekommenderar vi flera wifi. Sammansättningar bör skrivas utan bindestreck: wifihögtalare, gratiswifi. När det gäller uttal tycks /wajfaj/ vara vanligast, men också /vifi/ och /wajfi/ är vanliga former.

Vad är det för skillnad på internet och webben?

Internet är ett gigantiskt nätverk av sammanlänkade datorer. Det uppfanns på 70-talet och användes inledningsvis framför allt för mejl. Webben, eller The World Wide Web, uppfanns först 1989 av Tim Berners-Lee som jobbade på forskningscentrumet CERN i Schweiz.