:

Är många spel från antiken?

Innehållsförteckning:

 1. Är många spel från antiken?
 2. Hur gick olympiska spelen till?
 3. Vilka grenar fanns i OS under antiken?
 4. Hur och varför uppstod den grekiska teatern?
 5. Varifrån kommer de tävlande i OS?
 6. Vad representerar de fem olympiska ringarna?
 7. Vilka grenar ingår i OS?
 8. Vilka var de första OS grenarna?

Är många spel från antiken?

Mer exakt inkluderade de populära spelen tärningsspel, heads and tails, checkers, samt andra turspel. ”Det fanns gott om spel som var populära i antikens Grekland, men några av de mest populära var checkers och heads and tails.” Checkers var ett av de första brädspelen, som också kallades tilia.

Hur gick olympiska spelen till?

Antikens olympiska spel var de idrottstävlingar som hölls i antikens Grekland. De första dokumenterade tävlingarna hölls 776 före Kristus. Tävlingarna hölls för att hedra de grekiska gudarna. Var fjärde sommar hölls idrottsspelen i Olympia, och mellanperioden kallades olympiad.

Vilka grenar fanns i OS under antiken?

Från början var de antika olympiska tävlingarna under en dag för att sedan utökas till tre dagar och ännu senare till fem dagars tävlingar. Deltagarna tävlade bland annat i löpning, brottning, boxning, pankration (en blandning mellan boxning och brottning), femkamp, kappridning och körning med två- och fyrspann.

Hur och varför uppstod den grekiska teatern?

Dionysos var vinets gud och firades varje vår och höst i Aten med teaterspel. Teatern var en tävling som publiken avgjorde. Man kunde vinna både som pjäsförfattare och skådespelare. Man vann en lagerkrans; äran var viktig.

Varifrån kommer de tävlande i OS?

De tävlande, som alla tillhörde elitskiktet från omkringliggande städer, fick segertroféer. Före romartiden 146 f.Kr. fick enbart greker delta.

Vad representerar de fem olympiska ringarna?

De fem ringarna som flätats samman (i blått, gult, svart, grönt och rött) på vit botten. De representerar de fem världsdelarna som vunnits till den olympiska rörelsen. De färger som finns i flaggan representerar alla de färger som finns i de anslutna olympiska ländernas flaggor...

Vilka grenar ingår i OS?

 • Fotboll (2)
 • Friidrott (48)
 • Fäktning (12)
 • Golf (2)
 • Gymnastik (18)
 • Handboll (2)
 • Judo (15)
 • Kanotsport (16)

Vilka var de första OS grenarna?

I sommar-OS 2004 fanns 28 sporter enligt IOK:s räknemetod (där kategorier som vattensport räknas som en enda sport). 1896 fanns nio sporter: cykling, fäktning, gymnastik, tyngdlyftning, skytte, friidrott, simning och brottning. Även rodd stod på programmet men ställdes in på grund av dåligt väder.