:

Hur mycket får man lyfta efter Gråstarrsoperation?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket får man lyfta efter Gråstarrsoperation?
  2. Hur verkar grå starr?
  3. Kan man bromsa grå starr?
  4. När ser man bättre efter starroperation?
  5. Vad ska man tänka på efter en starroperation?
  6. Vad kan man göra för att förhindra grå starr?

Hur mycket får man lyfta efter Gråstarrsoperation?

Du kan leva som vanligt men undvik tunga sysslor såsom storstädning, snöskottning eller andra tunga lyft. Undvik också kraftig kroppsansträngning och bassängbad samt ögonmakeup de första 2-3 veckorna.

Hur verkar grå starr?

Grå starr är en ögonsjukdom som gör att ögats lins blir grumlig. Det gör att du får sämre syn. Det varierar hur lång tid det tar innan synen blir dålig. För en del tar det några månader, för andra flera år.

Kan man bromsa grå starr?

C-vitamin kan minska risken, men för hög nivå ger omvänd effekt. Kvinnans eget östrogen har en bromsande effekt, men i tablettform kan hormonet istället påskynda sjukdomen. För att förebygga gråstarr rekommenderas mycket frukt och grönsaker och daglig motion.

När ser man bättre efter starroperation?

En del upplever en direkt synförbättring efter ingreppet medan andra får vänta några dagar eller veckor innan de ser bättre. Det är inte ovanligt att det finns andra sjukliga förändringar i ögat förutom den grå starren. Dessa förändringar är inte alltid möjliga att upptäcka före operationen.

Vad ska man tänka på efter en starroperation?

Du kan leva som vanligt efter operationen. Undvik att trycka på, eller gnugga dig, i ögat de första veckorna. Ögat tar inte skada av läsning och tv-tittande. Du bör dock vänta några dagar med att använda smink och dessutom undvika bad ett par veckor.

Vad kan man göra för att förhindra grå starr?

Rikligt alkoholbruk, rökning och övervikt kan göra att starr utvecklas snabbare, och diabetes har också konstaterats öka risken. Andra faktorer är exponering för solljus och ögonskador. Trots att man känner till riskfaktorer har man inte hittat någon behandling som förebygger utvecklingen av grå starr.