:

På vilket sätt kan en person med ätstörning styra familjen?

Innehållsförteckning:

  1. På vilket sätt kan en person med ätstörning styra familjen?
  2. Hur vet jag om mitt barn har ätstörning?
  3. Vad händer om man tränar och äter för lite?
  4. Vad ska man säga till någon som har ätstörning?
  5. Har mitt barn anorexia?
  6. Vad gör män om män misstänker ätstörning?
  7. Vilka följder får en ätstörning?
  8. Hur går det till på ätstörningsenheten?

På vilket sätt kan en person med ätstörning styra familjen?

Gör saker tillsammans som ni gillar, med familjen eller vännerna. Försök att hitta sätt som gör att alla kan slappna av och ha det bra tillsammans, även om personen inte har blivit fri från sin ätstörning. Försök att inte låta ätstörningen styra ert liv allt för mycket, till exempel i familjen.

Hur vet jag om mitt barn har ätstörning?

Ätstörningar hos barn mellan 7 och 14 år är förhållandevis sällsynta, jämfört med senare under tonåren. Barn har oftast ätstörningar med restriktiva symptom, dvs. barnet får inte i sig tillräckligt med mat, men har inte lika ofta de klassiska symtomen viktfobi och kroppsuppfattningsstörning.

Vad händer om man tränar och äter för lite?

Bestående energibrist kan också göra att immunförsvaret blir sämre, så man oftare blir sjuk. Man sover sämre, och kan känna sig kraftlös och frusen. Och inte minst- energiunderskottet leder till att träningen inte blir lika effektiv. Man får sämre uthållighet, muskelstyrka, och reaktionstid.

Vad ska man säga till någon som har ätstörning?

Våga prata om det Du kanske är orolig för att personen ska bli arg eller ledsen om du försöker prata om hur hen mår. Men det viktigt att säga att du märker att något är fel och att du är orolig. Det är bättre än att inte göra något alls, även om det känns svårt.

Har mitt barn anorexia?

Ett barn eller en tonåring som drabbats av anorexi är rädd för att gå upp i vikt. Trots att barnet ser för smalt ut, anser hen sig vara för tjock. Vad som ytterligare komplicerar tillståndet är att viktnedgång kan uppmuntras av omgivningen. Viktkontroll kan bli ett sätt att ta hand om svåra känslor.

Vad gör män om män misstänker ätstörning?

Du kan ta reda på var man kan få hjälp där ni bor, och tipsa den som har ätstörningar. Du kan fråga om hen vill att du följer med, till exempel till en ungdomsmottagning, vårdcentral eller elevhälsan. Du kan också kontakta de ställena själv om du mår dåligt av situationen eller behöver råd.

Vilka följder får en ätstörning?

Konsekvenser av ätstörningar Vid undernäring, oregelbundet ätande eller svält fungerar inte heller hjärnan optimalt. Det kan leda till minnes- och koncentrationssvårigheter som gör det svårt att förstå de allra enklaste saker. Det sociala livet blir också påverkat.

Hur går det till på ätstörningsenheten?

För att få vård för din ätstörning kan du vända dig till en vårdcentral/husläkare, nätläkare, psykolog eller psykoterapeut. Du kan även göra en egenanmälan till en specialistenhet för ätstörningar i ditt område.