:

Är Katalonien ett eget land?

Innehållsförteckning:

  1. Är Katalonien ett eget land?
  2. Hur styrs Katalonien?
  3. Hur är naturen i Katalonien?
  4. Vilka länder erkänner Katalonien?
  5. Har bor katalaner?
  6. Hur styrs landet i Spanien?
  7. Vem styr landet Spanien?
  8. Hur är naturen i Spanien?
  9. Vad är separatist regioner?
  10. Varför heter det katalan?
  11. Var talar man katalanska?

Är Katalonien ett eget land?

Katalonien (katalanska Catalunya; spanska: Cataluña; aranesiska (occitanska): Catalonha) är en autonom region i nordöstra Spanien med 7,5 miljoner invånare (2016). Katalonien omfattar de fyra provinserna Lleida, Tarragona, Girona och Barcelona. I provinsen Barcelona ligger huvudstaden med samma namn.

Hur styrs Katalonien?

Katalonien har ett politiskt förflutet som mer eller mindre självstyrande område, avbrutet av en lång och en kortare period med spanskt centralstyre (sammankopplat med politiskt eller kulturell förtryck).

Hur är naturen i Katalonien?

När du reser runt i Katalonien upptäcker du alla typer av europeisk växtlighet och landskap. Tycker du om höga bergsmassiv bör du besöka de Pyreneernas dalgångar och alp liknande bergstoppar, skogar och kristallklara sjöar. Kommer du under vintern kan du där njuta av sport- och skidanläggningar av högsta kvalitet.

Vilka länder erkänner Katalonien?

Republiken Katalonien (2017) – en självständig stat proklamerad under Spaniens konstitutionella kris 2017. Den har inte erkänts av någon annan stat, och den spanska regeringens fortsatta kontroll över området fick stöd av europeiska länder och USA.

Har bor katalaner?

Katalaner är invånare i Katalonien, alternativt människor som talar katalanska. I den senare betydelsen finns katalanerna spridda över ett område som ibland kallas Katalanska länderna.

Hur styrs landet i Spanien?

Konstitutionell monarkiSpanien / Statsskick Spanien är en konstitutionell monarki. I det centrala styret finns en monark (Spaniens kung), ett parlament (Cortes Generales med två kamrar) samt en regering där regeringschefen på svenska benämns premiärminister. Till domstolsväsendet hör bland annat en författningsdomstol.

Vem styr landet Spanien?

Författningen innebär stor decentralisation av makten till styrena i Spaniens autonoma regioner, men Spanien är en konstitutionell monarki och ingen federation. Kungen är statschef och premiärministern regeringschef.

Hur är naturen i Spanien?

Landet domineras av berg, högslätter och en lång (7 268 km) kust. I nordväst stupar bergen direkt ned i Atlanten och skapar en dramatisk kust. De snöklädda Pyrenéerna avgränsar landet mot norr och Frankrike. De södra och östra delarna av Spanien åtnjuter ett behagligt medelhavsklimat.

Vad är separatist regioner?

Separatism (av latinets separatus, 'avskiljd' och separo, 'särskilja') är stöd för skiljande av ett landområde från en existerande stat. Målet är att få större autonomi inom den existerande staten, att upprätta en ny självständig stat eller att ansluta landområdet till en annan, redan existerande stat.

Varför heter det katalan?

Bakgrunden till namngivningen är inte klarlagd och kan antingen ha koppling till Katalonien, den italienska sångerskan Angela Catalani eller Norrköpingsbagaren (av italiensk härkomst) Alfred Catalani.

Var talar man katalanska?

Katalanska används som ett samlingsnamn för den grupp av ibero-romanska språk som talas i de spanska autonoma regionerna Katalonien, Balearerna och Valencia samt i södra Frankrike.