:

Vad gör Cathy Freeman idag?

Innehållsförteckning:

 1. Vad gör Cathy Freeman idag?
 2. Vem tände OS elden i Sydney?
 3. Hur länge har OS facklan brunnit?
 4. Var finns OS-elden?
 5. Har den olympiska elden slocknat?
 6. På vilken plats tändes OS elden?
 7. När släcks OS elden?
 8. Hur länge brinner OS elden?
 9. Vem tänder OS facklan 2022?
 10. Vem tänder elden 2021?
 11. När tändes OS-elden?
 12. Var tänds olympiska elden?
 13. Har OS elden slocknat?
 14. Hur länge brinner OS facklan?

Vad gör Cathy Freeman idag?

Den nu 38-årige Cathy Freeman var stor nationshjälte när hon vann guld på 400 meter vid OS i Sydney. Sedan 2007 driver hon en organisation för att lyfta tillvaron för aborginska barn i Australien. Aborginen Greg Wolfer (till höger) underhåller folk utanför Operahuset.

Vem tände OS elden i Sydney?

Freeman tände den olympiska elden vid OS på hemmaplan i Sydney år 2000. Hon blev silvermedaljör på 400 meter vid OS i Atlanta 1996, guldmedaljör vid OS i Sydney 2000 samt världsmästare på 400 meter vid världsmästerskapen i friidrott i Aten 1997 och Sevilla 1999. Hon avslutade sin idrottskarriär 2003.

Hur länge har OS facklan brunnit?

Då skickas facklan till Olympia och börjar sin tur. En fackla placeras invid en spegel som med hjälp av solen tänder elden. Elden infördes i de olympiska sommarspelen 1928 i Amsterdam. En arkitekt kom på idén med att ha en eld som skulle brinna medan spelen pågår.

Var finns OS-elden?

Den olympiska elden tänds i Olympia, i närheten av templet Hera, platsen där antikens olympiska spel genomfördes.

Har den olympiska elden slocknat?

OS-facklan och den olympiska elden är tänkta att brinna under hela evenemanget. Ifall lågan slocknar kan den bara tändas på nytt med en extra låga vilken också har tänts i Grekland, men aldrig med en vanlig tändare.

På vilken plats tändes OS elden?

Var tänds elden? Den olympiska elden tänds i Olympia, i närheten av templet Hera, platsen där antikens olympiska spel genomfördes.

När släcks OS elden?

Precis som vid alla tidigare olympiska spel så tändes elden till Peking 2022 med hjälp av solens strålar under en traditionell ceremoni i den grekiska staden Olympia.

Hur länge brinner OS elden?

Den spände över 137.000 kilometer under sina 129 dagar. Ett av de mest osannolika stoppen var på toppen av Mount Everest, dit facklan nådde klockan 9.18 måndagen den !

Vem tänder OS facklan 2022?

Invigning OS 2022: Uiguriska längdåkaren Dinigeer Yilamujiang tände OS-elden.

Vem tänder elden 2021?

Och hedersuppdraget att tända den olympiska elden gick till tennisspelaren Naomi Osaka. Den fyrfaldiga grand slam-vinnaren är Japans största idrottare just nu. Den olympiska elden ska brinna under de kommande 16 dagarna.

När tändes OS-elden?

De moderna olympiska spelen En fackla placeras invid en spegel som med hjälp av solen tänder elden. Elden infördes i de olympiska sommarspelen 1928 i Amsterdam.

Var tänds olympiska elden?

Var tänds elden? Den olympiska elden tänds i Olympia, i närheten av templet Hera, platsen där antikens olympiska spel genomfördes.

Har OS elden slocknat?

Det tropiska regnet släckte den olympiska elden och flaggan gavs nu vidare till Tokyo där OS går av stapeln om fyra år. Efter 16 fullspäckade dagar är OS i Rio de Janeiro nu officiellt över. I sedvanlig stil bjöd avslutningsceremonin på en storslagen show där man lyfte fram den brasilianska konsten i alla dess former.

Hur länge brinner OS facklan?

Den olympiska elden är en mycket välkänd symbol för OS. Elden är en symbol för strävan efter det perfekta, kampen för seger, fred och vänskap. Den olympiska elden tänds alltid i den grekiska staden Olympia några månader innan OS startar.