:

Hur många armeringsjärn i plint?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många armeringsjärn i plint?
  2. Hur räknar man ut hur mycket betong Det går åt?
  3. Hur mycket cement per plint?
  4. Hur djupt ska man sätta plintar?
  5. Hur gjuta Stolpsko?

Hur många armeringsjärn i plint?

Det skiljer sig hur mycket armering du ska ha. För mindre rördimensioner såsom 15 cm eller mindre så kan det räcka med ett armeringsjärn. Men om dimensionen är större än så behöver du 2 armeringsjärn eller ännu mer.

Hur räknar man ut hur mycket betong Det går åt?

Ska du ha en 100 mm betongplatta som är det vanligaste tar du grundarean X 0,1. Då får du antal m3 till betongplattan. Sedan går det lite mer betong till kantbalken. Är kantbalken 300 mm bred och 200 mm hög så tar du antal meter kantbalk x 0,3x 0,1 för att få m3.

Hur mycket cement per plint?

Åtgång vid gjutning i rör (rund form)

Diameter Ø, mmÅtgång torr betong, per löpmeter
100 mm16 kg
150 mm35 kg
200 mm63 kg
250 mm100 kg

Hur djupt ska man sätta plintar?

Det viktiga med betongplintar är att plinten måste nå ett fast underlag. Har du en jord som består av grus och sten behöver du ett djup på 50-70 cm, de allra flesta färdiga plintarna har det måttet. Om du har ett löst och mullrikt underlag behöver du sätta plintarna djupare och då kan det vara bra att gjuta egna.

Hur gjuta Stolpsko?

Gräv groparna till frostfritt djup och lägg lite sten i botten. Ställ formen på plats och rikta in den med vattenpass och/eller lod. Fyll formen, placera en stolpsko eller liknande ovanpå, justera med vattenpass och fixera läget innan betongen stelnar.