:

Kan cement bli för gammal?

Innehållsförteckning:

  1. Kan cement bli för gammal?
  2. Vad gör man med gammal betong?
  3. Hur lång tid tar det för murbruk att torka?
  4. Vad är Vitcement?
  5. Är cement en färskvara?
  6. Vad används återvunnen betong till?
  7. Hur miljövänligt är betong?

Kan cement bli för gammal?

Nej, det går tyvärr inte. Så snart cement kommer i kontakt med fukt påbörjas en kemisk process som förändrar cementen och får den att stelna.

Vad gör man med gammal betong?

Betongen går inte att återvinna som cement, den ”klisteregenskapen” är förbrukad i och med att den har blivit till betong. – Gammal betong kan krossas till fyllnadsmedel och blandas med cement för att göra ny betong, säger hon.

Hur lång tid tar det för murbruk att torka?

Härdning. Bruket börjar hårdna efter cirka fyra timmar. Temperatur och luftfuktighet påverkar härdningstiden.

Vad är Vitcement?

Vad är vitcement? Ett sorts portlandscement som är lågalkalisk med vanlig hållfasthetsutveckling.

Är cement en färskvara?

– Betong är en färskvara och vi är helt beroende av att det finns cement att tillgå hos våra leverantörer. Vi köper betongen från SIS Skanska Betong och företaget Betongindustrin AB. Han påpekar att det är omöjligt att snabbt byta leverantör och ta in cement från utlandet.

Vad används återvunnen betong till?

Den krossade betongens kvalitet avgör vad den kan användas till. Den återvunna betongen kan bland annat komma till användning som ballast i ny betong, obundet bär- och förstärkningslager eller som fyllnadsmaterial i till exempel bullervallar (Ydrevik 2000).

Hur miljövänligt är betong?

I cement- och betongindustrins marknadsföring lyfter man starkt fram att betong fungerar som en koldioxidsänka. Den här effekten är inte helt obetydlig, men ändå långt ifrån avgörande. Ur ett livscykelperspektiv upptar betong koldioxid motsvarande 15–20 procent av de utsläpp som uppstår under tillverkningsprocessen.