:

Hur fungerar censuren?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar censuren?
  2. Vad säger de tre styckena i regeringsformen 1 1 om hur det svenska statsskicket är uppbyggt?
  3. När bryter man mot yttrandefrihetsgrundlagen?
  4. Hur fungerar yttrandefriheten?
  5. Vad innebär censuren under andra världskriget?
  6. Hur används censur i Sverige?
  7. Hur många grundlagar har vi i Sverige?
  8. Vilken av de fyra grundlagarna är viktigast för att se hur Sverige skall styras?
  9. Vad menas med åsiktsfrihet?
  10. När försvann Censuren i Sverige?
  11. När är censur bra?

Hur fungerar censuren?

Censur innebär motsatsen till yttrandefrihet och tryckfrihet. Om det råder censur, som till exempel i en diktatur, får man INTE uttrycka sig fritt inom de områden som är censurerade. Yttrandefriheten är idag vår viktigaste grundlag (dvs. en viktig lag som riksdagen inte kan ändra lätt).

Vad säger de tre styckena i regeringsformen 1 1 om hur det svenska statsskicket är uppbyggt?

1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse. Den offentliga makten utövas under lagarna.

När bryter man mot yttrandefrihetsgrundlagen?

Gärningar som anses vara yttrandefrihetsbrott 1 § De gärningar som anges som tryckfrihetsbrott i 7 kap. 2-20 §§ tryckfrihetsförordningen ska anses vara yttrandefrihetsbrott, om de begås i ett program eller en teknisk upptagning och är straffbara enligt lag. Lag ().

Hur fungerar yttrandefriheten?

Man har rätt att uttrycka sin åsikt i radio, i tv och på webben. I yttrandefrihetsgrundlagen står det om dessa rättigheter. Där står också vad som inte är tillåtet, som till exempel att förtala eller kränka en annan person. Yttrandefrihetsgrundlagen har vuxit i takt med att nya medier har utvecklats.

Vad innebär censuren under andra världskriget?

Censur under andra världskriget År 1941 las en ny paragraf till i tryckfrihetsförordningen, som innebar att de som talade illa om andra länders ledare skulle straffas. Paragrafen las till som en konsekvens av att Sveriges ledning inte ville riskera sin goda relation till Tyskland.

Hur används censur i Sverige?

I Sverige har regelrätt censur – förhandsgranskning – förekommit vid flera olika tillfällen under landets historia. Yttrandefrihetsgrundlagen från 1991 och tryckfrihetsförordningen från 1766 tillförsäkrar frihet från censur, så länge inget tryckfrihetsbrott begåtts.

Hur många grundlagar har vi i Sverige?

Sveriges författning består av fyra grundlagar: regeringsformen tryckfrihetsförordningen yttrandefrihetsgrundlagen successionsordningen. Grundlagarna räknas till den högsta nivån av lagar och inga andra lagar får motsäga dem. Grund lagarna ska skydda demokratin och är därför svå rare att ändra än andra lagar.

Vilken av de fyra grundlagarna är viktigast för att se hur Sverige skall styras?

Hur Sverige ska styras framgår av regeringsformen, som är en av Sveriges fyra grundlagar. De övriga är tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen och successionsordningen. Grundlagarna är svårare att ändra än andra lagar. De kan bara ändras eller upphävas genom att riksdagen fattar två likalydande beslut.

Vad menas med åsiktsfrihet?

Enligt 2 kap 1 § regeringsformen (1974:152) har varje medborgare rätt att i tal, skrift eller bild meddela upplysningar och uttrycka tankar, åsikter och känslor. Rättigheten gäller även för utländska medborgare.

När försvann Censuren i Sverige?

Yttrandefrihetsgrundlagen från 1991 och tryckfrihetsförordningen från 1766 tillförsäkrar frihet från censur, så länge inget tryckfrihetsbrott begåtts. Storskalig politisk censur förekom senast under andra världskriget.

När är censur bra?

Censur kan användas för att begränsa människors synpunkter, uttalanden och till och med fakta ... och det kan påverka hur människor kommunicerar och utbyter kunskap.