:

Vilken är den vanligaste typen av CP skada?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken är den vanligaste typen av CP skada?
  2. Hur tidigt kan man upptäcka CP skada?
  3. Hur länge lever en person med en CP skada?
  4. Är cerebral pares en utvecklingsstörning?
  5. Vad är CP störd?
  6. Är CP skada ärftligt?
  7. Hur länge lever ett CP?
  8. Hur är det att leva med en CP skada?
  9. Vad är en lätt utvecklingsstörning?
  10. Varför får man cp skada?
  11. Är CP-skada ärftligt?

Vilken är den vanligaste typen av CP skada?

Spastisk CP är vanligast och innebär en förhöjd muskelspänning i hela eller delar av kroppen och ett svårkontrollerat rörelsemönster. Dyskinetisk CP innebär att barnets rörelser är ofrivilliga och att barnet inte kan kontrollera musklernas spänning.

Hur tidigt kan man upptäcka CP skada?

CP upptäcks i de allra flesta fall tidigt i livet. Vid allvarliga CP-skador märks att något är annorlunda redan vid födseln. Föräldrar kan märka att barns förmåga att röra sig inte utvecklas som den ska. Cerebral pares kan också upptäckas av barnavårdscentralen när de undersöker barn.

Hur länge lever en person med en CP skada?

Många vuxna med CP lever idag ett långt liv, men svåra funktionshinder ökar risken för tidig död och mer än 1/3 av de med grava CP- skador dör före 30-årsåldern (4-5). Under pe- rioden ökade dock överlevnaden för personer med grav CP med fem år (6).

Är cerebral pares en utvecklingsstörning?

Hjärnan påverkas En del som har CP har också en intellektuell funktionsnedsättning men de flesta har det inte. De som har det har oftast en lätt utvecklingsstörning. Risken att en person med CP har en svår utvecklingsstörning är störst vid den form av svår spastisk CP som påverkar armarna mer än benen.

Vad är CP störd?

Cerebral Pares (CP) är ett samlingsnamn för en funktionsnedsättning orsakad av skada på hjärnan. För att det ska kallas CP, ska skadan ha inträffat under graviditeten, i samband med förlossningen eller före två års ålder. CP innebär alltid en rörelsenedsättning.

Är CP skada ärftligt?

Det är ett rörelsehinder som orsakats av en hjärnskada, som oftast inträffat före två års ålder. Skadan kan inträffa innan födseln, under förlossningen eller senare när barnet är fött. En CP-skada är sällan ärftlig, utan påverkas av yttre faktorer.

Hur länge lever ett CP?

Livslängd med en CP skada Livslängden för en person med CP skada styrs av olika faktorer. Först och främst beroende på hur grav skadan är, men också hur mycket habilitering och träning som genomförs. En person med en lätt CP skada lever ungefär lika länge som en frisk person.

Hur är det att leva med en CP skada?

Den stress och de påfrestningar som livet med CP innebär, gör att många riskerar att åldras i förtid. Även om cerebral pares klassas som ett icke-degenerativt tillstånd, vilket innebär att det inte blir värre med åldern kan en livslång fysisk funktionsnedsättning påskynda åldrandeprocessen (Obesity Reviews, 2013).

Vad är en lätt utvecklingsstörning?

Lindrig intellektuell funktionsnedsättning (eng. Mild Intellectual Disability, tidigare benämning lindrig utvecklingsstörning) innebär brister i de intellektuella funktionerna vilka rör abstrakt/teoretiskt tänkande. Lindrig intellektuell funktionsnedsättning förekommer hos ungefär 1,5 procent av befolkningen.

Varför får man cp skada?

- Den vanligaste orsaken till CP-skador är en händelse under fosterlivet som skadar hjärnan. Den kan bero på en infektion hos mamman, hjärnblödningar hos fostret, tillväxthämning på grund av att man inte får tillräcklig näring via moderkakan eller andra händelser under fostrets utveckling.

Är CP-skada ärftligt?

Det är ett rörelsehinder som orsakats av en hjärnskada, som oftast inträffat före två års ålder. Skadan kan inträffa innan födseln, under förlossningen eller senare när barnet är fött. En CP-skada är sällan ärftlig, utan påverkas av yttre faktorer.