:

Vad händer om EGR-ventilen går sönder?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer om EGR-ventilen går sönder?
  2. Vad händer om man inte byter EGR ventil?
  3. Varför ska man inte använda en bil med trasig ljuddämpare?
  4. Måste man byta EGR ventil?
  5. Hur kontrollera EGR ventil?

Vad händer om EGR-ventilen går sönder?

En trasig, blockerade eller igensatt EGR-ventilen gör att motorn fungerar dåligt, ryker mycket och det kan även leda till motorhaveri. När en EGR-ventil är igensatt så kommer oförbränt bränsle in i avgaserna och det oförbrända bränslet blockerar DPF.

Vad händer om man inte byter EGR ventil?

Om ventilen inte rengörs kan den bli igensatt och bli helt blockerad för återcirkulationen. Det försämrar ventilens förmåga att minska föroreningarna i avgaserna. Men samtidigt påverkar försämringen även motorns förmåga, eftersom den extra förbränningen inte äger rum.

Varför ska man inte använda en bil med trasig ljuddämpare?

Ett skadat eller utslitet avgassystem kan ge upphov till för högt buller från fordonet, giftiga gaser som kommer in i bilen, högre utsläpp av giftiga avgaser, högre bränsleförbrukning, sämre acceleration och minskad motorprestanda. Om en komponent i avgassystemet lossnar när fordonet färdas, så uppstår en stor risk.

Måste man byta EGR ventil?

– En massa mörk rök kommer ur avgaserna. – Bränsleförbrukningen ökar signifikant. – Ökade kväveoxidutsläpp uppmäts i samband med avgasutsläppsprovning. Om något av dessa symtom dyker upp måste EGR-ventilen repareras eller bytas ut snarast möjligt.

Hur kontrollera EGR ventil?

De vakuumstyrda EGR ventilerna kan kontrolleras med hjälp av en vakuumpump. Är ventilen av typen som öppnar vid ett positivt avgastryck måste motorn vara igång och varvas till rpm för att testet ska gå att genomföra.