:

Kan man tillfriskna från ME?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man tillfriskna från ME?
  2. Vad är myalgisk encefalomyelit?
  3. Kan man träna med ME?
  4. Vad kan man göra åt Myalgi?
  5. Vad är psykisk trötthet?
  6. Vad är skillnaden mellan ME och fibromyalgi?
  7. Är så trött hela tiden?
  8. Hur träna vid me?

Kan man tillfriskna från ME?

Studier har visat att endast var tionde som har me/cfs tillfrisknar helt, men hos många sker en viss förbättring med tiden.

Vad är myalgisk encefalomyelit?

ME/CFS är en förkortning av myalgisk encefalomyelit/chronic fatigue syndrome. ME/CFS klassificeras som en neurologisk sjukdom av Världshälsoorganisationen WHO (ICD G93. 3), tidigare kallad kroniskt trötthetssyndrom, och kännetecknas av långvarig utmattning med svåra funktionsnedsättningar.

Kan man träna med ME?

Det betyder inte att personer med ME/CFS helt ska sluta med träning. ME-anpassad lätt träning som är inriktad på att motverka stelhet och att förhindra förlust av styrka och kondition är bra för hälsan. Det är dock viktigt att få hjälp av en ME-kunnig fysioterapeut för att utforma träningsprogrammet.

Vad kan man göra åt Myalgi?

Behandling vid myalgi Behandlingen anpassas beroende på vad som orsakat muskelvärken. Vid tillfällig muskelvärk räcker det ofta med egenvård: Vila från de aktiviteter som gör ont. Om det behövs kan du ta receptfria smärtläkemedel.

Vad är psykisk trötthet?

Hjärntrötthet eller mental trötthet är en extrem uttröttbarhet i form av energilöshet, som ofta förekommer efter skador och sjukdomar som påverkar hjärnan. Hjärntrötthet förekommer även bland barn, även om det kan vara svårare för dem att beskriva tröttheten/energilösheten.

Vad är skillnaden mellan ME och fibromyalgi?

Om det i anamnesen finns många eller upprepa de nociceptiva trauman ökar risken för att patienten utöver trötthet har ett långdraget smärttillstånd, och då blir diagnosen fibromyalgi. Om tröttheten debute rat i relation till en långdragen eller kraftig infektion och innefattar PEM blir diagnosen ME/CSF.

Är så trött hela tiden?

Trötthet kan ha olika orsaker Alkohol, nikotin, koffein och vissa läkemedel kan störa sömnen så att du känner dig trött på dagarna. Det finns olika sjukdomar som kan göra att du känner dig trött, men då brukar du också ha andra symtom samtidigt. Exempel på sjukdomar är hypotyreos och början på hjärtsvikt.

Hur träna vid me?

Det finns de som rekommenderar att använda långsamt ökad träning (GET-Graduating exercise training) vid ME/CFS. Vår erfarenhet är att patienten istället riskerar att må sämre. Det betyder inte att personer med ME/CFS helt ska sluta med träning.