:

Varför behöver man en publik IP-adress?

Innehållsförteckning:

  1. Varför behöver man en publik IP-adress?
  2. Har Telia publik IP-adress?
  3. Vad innebär det att en IP-adress är statisk?
  4. Vad är skillnaden mellan publika och privata IP-adresser?
  5. Hur många IP får jag från Telia?
  6. Hur ser man om ett IP-nummer är privat?

Varför behöver man en publik IP-adress?

Publik IP innebär att IP adressen är nåbar från internet och att man därmed kan nå routern och produkterna bakom routern utifrån internet. Fast IP innebär att man alltid får samma (publika) IP varje gång man ansluter. Operatörerna tar ofta betalt för tjänsten fast IP och i vissa fall även för garanterad publik IP.

Har Telia publik IP-adress?

Telias kundtjänst svarar nu; - Publik IP är möjlighet att lägga till på alla abonnemang, men det är inte möjligt att få en statisk IP-adress på våra mobila bredband. Detta gäller oavsett om det är privat eller företagsabonnemang.

Vad innebär det att en IP-adress är statisk?

Statisk IP är, till skillnad från dynamisk IP, när användaren själv bestämmer sin IP-adress i ett nätverk. Detta är nödvändigt när det inte finns någon DHCP-server som kan dela ut dynamiska IP-adresser till datorerna i nätverket.

Vad är skillnaden mellan publika och privata IP-adresser?

En publik IP-adress (även kallad extern) är den IP-adress som din internetoperatör gett dig. Det är den adressen som identifierar din internetuppkoppling och det är även den som visas externt när någon i hushållet surfar på internet.

Hur många IP får jag från Telia?

Jo, Telia borde kunna erbjuda flera ip-adresser och alltså utöver den inbyggda telefoniadaptern i Thomson erbjuda en extern. Eller, basera lösningen på Inteno XG6746 och via en switch koppla två externa telefoniadaptrar till det vlan som dedikerats för telefoni. Såvida man inte kör utan QoS på surf-nätet.

Hur ser man om ett IP-nummer är privat?

Det finns dock undantag till regeln om att alla IP-adresser måste vara unika. Ett sådant undantag är alla IP-adresser som börjar med “192.168.” och som tillhör en speciell kategori IP-adresser som kallas för Privata IP-adresser. Dessa adresser är reserverade för att kunna återanvändas på många platser samtidigt.