:

Hur blir håret efter cellgifter?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blir håret efter cellgifter?
  2. Hur snabbt tappar man håret efter cellgifter?
  3. Kan man gå till tandläkaren under cellgiftsbehandling?
  4. Varför får man lockigt har efter cellgiftsbehandling?
  5. Vad är Sjukhustandvården?
  6. När kan man få fri tandvård?

Hur blir håret efter cellgifter?

Behandling med cytostatika kan göra att håret tunnas ut eller helt faller av. Oftast växer håret ut igen efter att behandlingen är avslutad. Då kan håret till en början ha en lite annan kvalitet och färg. Vanligast är att håret börjar lossna cirka två veckor efter att behandlingen startar.

Hur snabbt tappar man håret efter cellgifter?

Cellförnyelsen i hårsäckarna i hårbotten kan skadas av viss cytostatikabehandling och de nybildade hårstråna i hårsäcken blir mycket tunna. Därför går de lätt av när de når upp till hudytan. Följden kan bli att man tappar hår. Håravfall märks mest 7–14 dagar efter en behandling med cytostatika.

Kan man gå till tandläkaren under cellgiftsbehandling?

Tandläkarbesök under pågående behandling Du kan gå till tandläkaren för en vanlig kontroll under pågående cytostatika- behandling men det är bra att undvika större ingrepp som till exempel rotfyll- ning eller tandutdragning.

Varför får man lockigt har efter cellgiftsbehandling?

Håret börjar växa tillbaka cirka 3-4 veckor efter att du avslutat all cytostatikabehandling. Ibland ändras hårfärgen, och rakt hår kan bli lockigt. Men med tiden blir håret oftast som tidigare igen. Ibland kan du även tappa ögonbryn och ögonfransar, men de växer också tillbaka.

Vad är Sjukhustandvården?

Sjukhustandvård/oral medicin är den gren inom tandvården som tar hand om dig som behöver ett särskilt omhändertagande, till exempel på grund av medicinska skäl, funktionshinder eller tandvårdsrädsla.

När kan man få fri tandvård?

Du som är försäkrad i Sverige har kostnadsfri tandvård till och med det år du fyller 23 år. Det år du fyller 24 år och ska betala tandvården själv kan du statligt tandvårdsstöd. Om du har särskilda behov av tandvård, kan du även ha rätt till tandvårdsstöd från din region.