:

Vad betyder sista förbrukningsdag och bäst föredatum?

Innehållsförteckning:

 1. Vad betyder sista förbrukningsdag och bäst föredatum?
 2. Vad händer om man äter gammal brieost?
 3. Kan man äta ost som legat framme?
 4. Vilken ordning bäst före datum?
 5. Kan man äta kött som går ut samma dag?
 6. Kan man äta möglig brie?
 7. Vad behöver man ha hemma vid krig?

Vad betyder sista förbrukningsdag och bäst föredatum?

Bäst före-datum, som anges på förpackningen, säger till vilket datum som livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet under förutsättning att det har förvarats på ett lämpligt sätt. Allt kött är märkt med bäst före-datum. Sista förbrukningsdag säger hur länge livsmedlet är säkert att äta.

Vad händer om man äter gammal brieost?

Mögel- och kittostar som till exempel brie, camembert, chèvre och gorgonzola kan gynna förökning av eventuella listeriabakterier under mognadslagringen. Hårdostar utgör däremot en dålig tillväxtmiljö för bakterier, eftersom de innehåller så lite vatten, förklarar Livsmedelsverkets Åsa Rosengren.

Kan man äta ost som legat framme?

"Dessertostar bör stå framme några timmar före servering" Ost innehåller fett, som när det är kallt inte släpper alla smakämnen. Dessutom får man inte rätt konsistens om man äter osten kall: en hårdost blir till exempel extra hård när den står i kylen. Och det är INGEN FARA att äta ost som stått framme ett par timmar.

Vilken ordning bäst före datum?

Efter uttrycket "bäst före" ska dag, månad och år stå. Det måste vara i den ordningen. Det kan då stå "bäst före ". För livsmedel med en hållbarhet om högst tre månader räcker det med att det står dag och månad.

Kan man äta kött som går ut samma dag?

Efter att en vara har passerat sista förbrukningsdagen betyder det att livsmedlet ofta är en direkt hälsorisk. Sista förbrukningsdag används för känsliga varor som köttfärs, rått kött, fisk, skaldjur och fågel samt ibland även gravade och rökta produkter. Släng varor som har passerat detta datum.

Kan man äta möglig brie?

Ja, osten går att äta efter att du skurit bort mögelfläckar och ytterligare minst två centimeter runt det angripna stället.

Vad behöver man ha hemma vid krig?

Detta behöver du ha beredskap för:

 • Mat och matlagning.
 • Dricksvatten.
 • Värme.
 • Kommunikation.
 • Läkemedel och första hjälpen-kit.
 • Toalettbesök och hygien.
 • Belysning – till exempel ficklampor och stearinljus.
 • Pengar – en mindre summa kontanter i olika valörer.