:

Hur bearbetar man trauma från barndomen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bearbetar man trauma från barndomen?
  2. Hur beter sig traumatiserade barn?
  3. Hur trauma påverkar barn?
  4. Hur vet man om man har Barndomstrauma?
  5. Vad är Toleransfönstret?

Hur bearbetar man trauma från barndomen?

bearbetar du svårigheter

  1. Tänk efter varför något känns svårt för dig.
  2. Ta reda på vad som hände i barndomen, ställ frågor till föräldrar eller andra släktingar.
  3. Tala ut. Genom att prata med olika människor strukturerar du problemet och känner hur det lättar. Sök hjälp om det är fråga om ett svårt trauma.

Hur beter sig traumatiserade barn?

Det är olika vilka, hur många och hur mycket symtom barn får. De vanligaste symtomen vid PTSD är dessa: Barnet har påträngande minnen som dyker upp plötsligt, till exempel i skolan eller när barnet leker. Barnet upplever det hemska igen och igen genom så kallade flashbacks.

Hur trauma påverkar barn?

Barn som utsatts för trauma kan uppfattas överreagera på situationer som inte uppfattas som hotfulla av andra. Mot bakgrund av kunskap om hjärnans alarm- och regleringssystem och hur detta påverkas av stark stress och svåra påfrestningar blir barnets reaktioner logiska och inget som går att styra med viljan.

Hur vet man om man har Barndomstrauma?

Att inte känna sig sedd eftersom föräldrar alltid jobbar mycket o inte är hemma eller har tid och man blir avvisad. Att ständigt skuldbelägga o skälla på att barnet gjort fel (barn ska göra fel, de är i den åldern där de lär sig fortfarande att göra rätt o dessutom iakttar de noga de vuxna.

Vad är Toleransfönstret?

Gröna zonen – själva Toleransfönstret. I mitten av bilden ser du ett grönt fält, det står för det läge där en känsla, upplevelse, tanke, sensation – som illustreras av kurvan i den alternerande bilden ovan – kan upplevas utan att vi går till reaktivitet. Detta är själva Toleransfönstret.