:

Hur kan man ansöka för personnummer?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan man ansöka för personnummer?
  2. Vad krävs för att få samordningsnummer?
  3. Hur väljs personnummer?
  4. Hur snabbt får man ett samordningsnummer?
  5. Vilka myndigheter kan ansöka om samordningsnummer?
  6. Hur räknar man ut kontrollsiffran i personnummer?

Hur kan man ansöka för personnummer?

För att folkbokföra dig och för att få ett svenskt personnummer ska du vända dig till Skatteverket. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För att bli inskriven i det sociala trygghetssystemet ska du vända dig till Försäkringskassan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad krävs för att få samordningsnummer?

I dag kan en person inte ansöka om ett samordningsnummer själv, utan det tilldelas en person när Skatteverket eller en annan myndighet har ett behov av det. För att begära tilldelning av samordningsnummer måste den sökande myndigheten enligt huvudregeln först ha fastställt personens identitet.

Hur väljs personnummer?

De sex första siffrorna består av personens födelsedatum noterat som år (utan sekelangivning), månad och dag. De tre första siffrorna efter skiljetecknet är personnumrets födelsenummer, som består av ett löpnummer där tredje siffran anger personens kön – jämn siffra för kvinnor och udda för män.

Hur snabbt får man ett samordningsnummer?

Att erhålla ett samordningsnummer tar upp till 1–2 månader.

Vilka myndigheter kan ansöka om samordningsnummer?

Samordningsnummer tilldelas av skattekontoret på begäran av högskolor och vissa myndigheter som Skatteverket, Rikspolisstyrelsen, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, passmyndighet och Sjöfartsverket samt även Regeringskansliet (UD) för diplomater och andra som omfattas av lagen (1976:661) om immunitet och ...

Hur räknar man ut kontrollsiffran i personnummer?

Kontrollsiffran. För att beräkna kontrollsiffran multiplicerar man de 9 första siffrorna med omväxlande 2 och 1. De respektive siffersummorna (16 har siffersumman 1+6=7) adderas. Om man adderar kontrollsiffran till denna summa ska man få ett tal jämnt delbart med 10.