:

Vilka länder förbjuder djurförsök?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka länder förbjuder djurförsök?
  2. Får man testa smink på djur i Sverige?
  3. Hur många djurförsök görs varje år?
  4. Kan man Forska Utan Djurförsök?
  5. Är plågsamma djurförsök tillåtet i Sverige?

Vilka länder förbjuder djurförsök?

Flera djurförsök förbjudna Länder som överväger förbud inkluderar Argentina, Australien, Brasilien, Kanada, Sydkorea, Ryssland och USA. I Sverige är det sedan 2003 förbjudet att göra djurförsök på människoapor (schimpanser, dvärgschimpanser, gorillor, orangutanger) och nio arter av gibbonapor.

Får man testa smink på djur i Sverige?

År 2013 införde EU ett förbud mot försäljning av djurtestade kosmetika- och hygienprodukter. Detta förbud gäller inte hushållsprodukter, som går under en annan lagstiftning, REACH-förordningen. Att utföra djurförsök för kosmetika- och hygienprodukter är förbjudet sedan tidigare.

Hur många djurförsök görs varje år?

För 2018 rapporterades det in 274 655 användningar av försöksdjur enligt EU:s definition och försöksdjur enligt den svenska definitionen. Den största skillnaden i antal beror på att Sverige räknar med de fiskar och bläckfiskar som fångats i provfiske eller märkts, vilket under 20 891 djur.

Kan man Forska Utan Djurförsök?

Kan man forska utan djurförsök? Ja, en stor del av forskningen om cancer, aids och andra sjukdomar sker redan nu utan djurförsök.

Är plågsamma djurförsök tillåtet i Sverige?

Sverige har ovanligt strikta lagar för djurskydd. Enligt rådande svensk och europeisk lag får djurförsök användas endast om forskningsresultatet inte kan uppnås med andra metoder. Försöksdjur får inte utsättas för onödigt lidande.