:

Vad händer om män har klamydia för länge?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer om män har klamydia för länge?
  2. Vilka könssjukdomar går inte att bota?
  3. Kan män ha kvar klamydia efter behandling?
  4. Kan män få könssjukdomar av sexleksaker?
  5. Måste man berätta om klamydia?

Vad händer om män har klamydia för länge?

Måste man behandla klamydia eller kan det över av sig själv? Man ska alltid behandla klamydiainfektion. Klamydia kan läka ut av sig själv men risken för följdsjukdomar ökar. Dessutom är man smittsam så länge man är infekterad och obehandlad, även om man inte har några symtom.

Vilka könssjukdomar går inte att bota?

Alla könssjukdomar kan botas utom hiv, herpes och kronisk hepatit B. Det finns bromsmediciner, men du är ändå bärare av sjukdomen.

Kan män ha kvar klamydia efter behandling?

Under tiden som du äter antibiotika ska du inte ha sex. Det är för att det finns en risk att du smittar eller blir smittad av klamydia igen. Efter behandlingen kan du ha sex som vanligt. Efter behandlingen får du ibland lämna ett kontrollprov för att vara säker på att du inte har klamydia.

Kan män få könssjukdomar av sexleksaker?

Det finns en liten risk att klamydia överförs med händer eller sexleksaker mellan olika personers kön och analer. Genom att undvika att överföra kroppsvätskor från en person till en annan, t ex genom att tvätta händerna och byta kondom på sexleksaker, minskas risken för detta.

Måste man berätta om klamydia?

Du måste följa smittskyddslagen Vänta helst med att ha sex tills en läkare säger att det är okej. Annars måste du berätta för den eller dem du har sex med att du kanske har sjukdomen. Och ni måste använda kondom eller femidom om ni ska ha samlag, och kondom eller slickslapp om ni har munsex.