:

Vad är moderkort chipset?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är moderkort chipset?
  2. Vilket chipset används?
  3. Vilken funktion har ett moderkort?
  4. Vad sitter på ett moderkort?
  5. Vad gör datorkomponenter?

Vad är moderkort chipset?

Chipset (Chip-set) eller kretsuppsättning är en uppsättning ("set") av integrerade kretsar ("chips") som är utformade för att arbeta tillsammans på moderkortet.

Vilket chipset används?

Styrkrets (PCH) Det gamla namnet ”chipsetanvänds fortfarande flitigt även om funktionaliteten numera är inbakad i ett och samma chip. På moderkortsöversiktbilden ligger styrkretsen under kylflänsen (nummer åtta). Moderkortstillverkarens val av styrkrets bestämmer hur många anslutningar dess moderkortsmodell kan ha.

Vilken funktion har ett moderkort?

Allt som gör att en dator fungerar. Allt från datorns CPU, processor, till sitt ram-minne vidare till sin hårddisk och sitt grafikkort, allt kopplas in i moderkortet. Moderkortet är den bit av datorns hårdvara som kan ses som ”ryggraden” i en PC, eller mer lämpligt som modern som kopplar samman alla delar.

Vad sitter på ett moderkort?

Det kan vara grafikkort, ljudkort, nätverkskort och ett flertal andra sorter. Moderna moderkort har nästan alltid nätverks- och ljudfunktioner inbyggt på kortet vilket gjort att det vanligaste instickskortet är grafikkortet.

Vad gör datorkomponenter?

En datorkomponent är en fysisk del eller komponent, såväl elektronisk som till exempel optisk eller mekanisk, som sitter i en dator. Datorkomponenter styrs via operativsystem och programvaror för att utföra kommandon, beräkningar eller instruktioner.