:

När tog Frankrike över Vietnam?

Innehållsförteckning:

  1. När tog Frankrike över Vietnam?
  2. Vad hette Vietnam tidigare?
  3. Vad betyder Vietnam?
  4. När grundades Vietnam?
  5. När lämnade fransmännen Vietnam?
  6. Vad hette Hanoi förr?
  7. Vad heter det bördiga delstat i södra Vietnam?
  8. Vad är napalm gjort av?
  9. Vad har Vietnam för valuta?
  10. Var tidigare Vietnams huvudstad?

När tog Frankrike över Vietnam?

1867 hade Frankrike koloniserat hela södra Vietnam. Framryckningen fortsatte och 1885 var resten av landet internationellt erkänt som ett franskt protektorat. 1902 slogs Vietnam ihop med de franska besittningarna Laos och Kambodja till Indokinesiska unionen.

Vad hette Vietnam tidigare?

Vietnam

Socialistiska Republiken Vietnam Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam
Självständighetfrån Frankrike
-Deklarerad2 september 1945
-Erkänd1954
Area

Vad betyder Vietnam?

Namnet Việt är en förkortning av ordet Bách Việt ett namn som förr användes för olika folkslag som inte hade kinesiskt ursprung, men som assimilerats till den kinesiska kulturen. Nam betyder syd, eller söder om, och Vietnam betyder alltså på svenska "Söder om Viet", eftersom Vietnam ligger söder om Bách Việt.

När grundades Vietnam?

2 september 1945Vietnam / Grundades

När lämnade fransmännen Vietnam?

Indokinakriget, , krig mellan den vietnamesiska motståndsrörelsen Vietminh, ledd av Ho Chi Minh, och Frankrike. Kriget pågick från 19 och slutade med att Frankrike lämnade Franska Indokina, de franska koloniområdena i dagens Vietnam, Laos och Kambodja.

Vad hette Hanoi förr?

Hanoi (på vietnamesiska Hà nội, chu nho: 河內 "innanför floderna") är huvudstaden i Vietnam. Ett äldre namn är Tonkin, som fortfarande används för den omgivande norra regionen av landet.

Vad heter det bördiga delstat i södra Vietnam?

I södra Vietnam rinner Mekong, en av Asiens största floder, ut i ett vidsträckt delta mot Sydkinesiska havet. Mekongdeltat är mer än dubbelt så stort som Röda flodens delta. I dess utkant ligger landets största stad, Ho Chi Minh-staden (tidigare Saigon).

Vad är napalm gjort av?

Napalm är en lättantändlig trögflytande vätska som är tillverkad av aluminumtvål och bensin. Den brinnande vätskan fastnar som ett klister och den som blir träffad kan därför inte springa i från eldsvådan – den sitter kvar på kroppen.

Vad har Vietnam för valuta?

DongVietnam / Valuta Dông (₫, Dồng Việt Nam) är den valuta som används i Vietnam. Valutakoden är VND. 1 dông = xu.

Var tidigare Vietnams huvudstad?

Hanoi var huvudstad i Franska Indokina från 1902, i Nordvietnam från 1954 och i det enade Vietnam från 1976. Staden skadades svårt av amerikanska flygbombningar under Vietnamkriget.