:

Var i världen finns det sårbara platser?

Innehållsförteckning:

  1. Var i världen finns det sårbara platser?
  2. Är skogsbränder en naturkatastrof?
  3. Vilka platser är utsatta för tsunamis?
  4. Vilka sårbara platser finns?
  5. Hur kan det bli översvämning?
  6. Vilka länder drabbades av tsunami?
  7. Vad är naturgivna processer?

Var i världen finns det sårbara platser?

Moçambique, Centralafrikanska Republiken, Guinea, Uganda och Haiti är de länder som är mest sårbara om de drabbas av en naturkatastrof. Finland och Sverige är bland de minst sårbara. Det visar We Effects nya sårbarhetsindex som presenteras i dag.

Är skogsbränder en naturkatastrof?

Skogsbränderna som drabbade Sverige under 2018 är ett exempel på hur vi kan vara ett stöd till samhället vid naturkatastrofer. Från början av maj till mitten av augusti 2018 hade Försvarsmakten stöttat räddningstjänsten med brandbekämpning vid cirka 90 tillfällen.

Vilka platser är utsatta för tsunamis?

Tsunamis uppträder främst i Stilla havsområdet med dess vulkaniska berggrund runt stränderna och på bottnarna. 2004 drabbades Indonesien, Thailand och Sri Lanka samt några andra länder av en våldsam tsunami. Jordbävningen vid Indonesien hade styrkan 8,9 på Richterskalan.

Vilka sårbara platser finns?

Sårbara platser En sårbar plats är ett område som ofta drabbas av katastrofer. Det kan röra sig om naturkatastrofer - utan mänsklig påverkan - eller kulturgeografiska katastrofer, d.v.s. naturrelaterade katastrofer som orsakats av människan, t. ex. skogsskövling, men också överbefolkning och miljöförstöring.

Hur kan det bli översvämning?

Översvämningar kan uppstå av olika orsaker och beror ofta på hög nederbördsmängd eller snösmältning. En period med mycket regn eller smältvatten höjer markvattenhalten och nivån i vattendrag. Om mer vatten tillförs än vad vattendrag eller mark kan ta hand om upp- står en översvämning.

Vilka länder drabbades av tsunami?

Skalvet orsakade flera enorma flodvågor, en tsunami, som ödelade stora områden längs den sydostasiatiska kusten. De länder som drabbades värst var Indonesien, Sri Lanka, Thailand, Indien, Malaysia och Maldiverna.

Vad är naturgivna processer?

Den skall avse såväl samspelet i olika delar av världen som sambanden mellan olika naturgivna och samhälleliga processer. Detta avser hur människan använder och förändrar naturen och hur naturförhållanden ger möjligheter och begränsningar för människorna.