:

När ska man byta till sommardäck Transportstyrelsen?

Innehållsförteckning:

  1. När ska man byta till sommardäck Transportstyrelsen?
  2. När är det dags att byta till sommardäck 2021?
  3. Hur farligt är sommardäck?
  4. Får man böter om man inte bytt till sommardäck?
  5. Hur mycket får man böta om man kör med vinterdäck?
  6. Hur får man bort dubbarna på vinterdäck?

När ska man byta till sommardäck Transportstyrelsen?

Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december–31 mars, om det är vinterväglag. Dubbdäck är tillåtet 1 oktober – 15 april om det är eller befaras bli vinterväglag. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

När är det dags att byta till sommardäck 2021?

När ska jag byta till sommardäck 2021? Vinterdäck (dubbade eller dubbfria) ska användas mellan den 1 december och 31 mars vid vinterväglag. Sommardäck ska således användas på bilen mellan den 1 april och den 30 november. Dubbdäck får användas från 1 oktober till 15 april.

Hur farligt är sommardäck?

Farligt med sommardäck när det är kallt Risken för halka när vägen är isig eller snöig är självklar men köregenskaperna är betydligt sämre även på våta vägar och på barmark. – Sommardäck har en hårdare gummiblandning än vinterdäck och när temperaturen är lägre än +5 grader blir gummiblandningen ännu hårdare.

Får man böter om man inte bytt till sommardäck?

Efter den 31 mars får du enligt lagen byta till sommardäck och ha på dessa fram till 30 nov såvida vinterväglag inte råder. Om du byter däck tidigare är det risk att du kör med sommardäck på vinterväglag, vilket är farligt och olagligt. Polisen kan då ge dig böter på upp till 1000 kronor.

Hur mycket får man böta om man kör med vinterdäck?

Däck

ÖverträdelseBelopp
Otillräckligt mönsterdjup (1,6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäck)1 200 kr
Ej använt vinterdäck när det krävs (1 december – 31 mars vid vinterväglag)1 200 kr
Körning med dubbdäck under otillåten tidsperiod (16 april – 30 september om ej vinterväglag råder)500 kr

Hur får man bort dubbarna på vinterdäck?

Med en bra tång och lite tålamod kan du själv lirka dubbarna ur däcken. Vill du inte göra jobbet själv finns det säkert någon gummiverkstad som kan hjälpa dig, men det kostar förstås. Jobbet är ganska tidskrävande så det kan nog gå på uppåt en tusenlapp för att däcken dubbfria på en verkstad.