:

Får civila delta i krig?

Innehållsförteckning:

  1. Får civila delta i krig?
  2. Finns civilförsvaret i Sverige?
  3. Måste civila kriga?
  4. Vilka vapen är förbjudna i krig?
  5. Vad har Sverige för vapen?
  6. Vilken regering rustade ner försvaret?

Får civila delta i krig?

Parterna i en konflikt måste alltid skilja mellan den civila befolkningen och de stridande för att skydda civilbefolkningen och civil egendom. Varken civilbefolkningen som helhet eller enskilda civila får anfallas. Anfall får endast riktas mot militära mål.

Finns civilförsvaret i Sverige?

Civilt försvar - hela samhällets motståndskraft Det civila försvaret omfattar hela samhället, där många aktörer måste samverka och arbeta utifrån målet för det civila försvaret. Att skapa ett starkt civilt försvar är en process som kommer att behöva fortgå under många år framåt.

Måste civila kriga?

Det civila försvaret omfattar hela samhället och alla de funktioner som måste fungera även under krig. Det är alltså ingen egen organisation utan inkluderar all samhällsviktig verksamhet. Det civila försvaret ska bland annat kunna stå emot olika påverkanskampanjer från främmande makt.

Vilka vapen är förbjudna i krig?

Det är också förbjudet att använda vapen som orsakar större lidande än vad som är nödvändigt för att försätta stridande ur stridbart skick. Användningen av vapen som orsakar omfattande, långsiktiga och svåra skador på naturen är också förbjudna.

Vad har Sverige för vapen?

På våra förband finns allt från artilleripjäsen Archer som har 50 kilometers räckvidd, till eldhandvapen som Automatkarbin 4 B som våra hemvärnssoldater är utrustade med.

  • 40 millimeters allmålspjäs. ...
  • 57 millimeters allmålspjäs. ...
  • Automatgevär 90 C. ...
  • Automatkarbin 4 B/C/D. ...
  • Automatkarbin 5 C/D. ...
  • Förstärkningsvapen. ...
  • Granatgevär 48/86.

Vilken regering rustade ner försvaret?

Så här gick det till när Fredrik Reinfeldt monterade ned försvaret.