:

Vad är en väldränerad jord?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en väldränerad jord?
  2. Hur Täckdika?
  3. Vad är dränerande substrat?
  4. Vad menas med mylla ner?
  5. Hur dränerar man en åker?

Vad är en väldränerad jord?

Det är en tung jord som består av mycket finkornigt material som har en bra förmåga att behålla fukt och näring. Den blir lätt för tät vilket kan leda till syrebrist för rötterna.

Hur Täckdika?

Täckdikning innebär att man lägger ner olika typer av kanalisation i marken (täckdiken) för att leda bort överskottsvatten. Man brukar skilja på nytäckdikning och kompletteringsdikning. Vid en nytäckdikning läggs ett helt nytt täckdikessystem och eventuella befintliga täckdikessystem trasas sönder.

Vad är dränerande substrat?

Beroende på ändamål finns det två typer av jordförbättring man kan tillföra. Den ena är enbart dränerande, alltså substrat som bara precis luckrar upp jorden och hjälper vattnet att rinna förbi. I denna grupp hittar man till exempel sand och grus.

Vad menas med mylla ner?

Det är alltid bäst att mylla ner gödsel, om man vill att näringen ska gå ner till växternas rötter. Men mylla inte för djupt, utan bara så att gödseln blandas med det översta jordlagret.

Hur dränerar man en åker?

Täckdike är ett artificiellt övertäckt dike som inte syns ovanför markytan. Täckdiken används ofta för dränering av åkermark, golfbanor och husgrunder, där öppna diken medför betydande olägenheter. Täckdikning är juridiskt sett en form av markavvattning.