:

Vad är lera silt?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är lera silt?
  2. Vad är det för skillnad på Friktionsjord och Kohesionsjord?
  3. Hur bildas Humusjord?
  4. Vad menas med permeabilitet?
  5. Vad är det för skillnad mellan lera och Kvicklera?
  6. Hur ser silt ut?
  7. Vad innehåller Sveriges vanligaste jordart?

Vad är lera silt?

Mineraljordar indelas i jordarter efter storleken hos mineralpartiklarna. Lera innehåller de allra minsta partiklarna som har en storlek på mindre än 0,002 mm medan sand har partikelstorlekar på mellan 0,06 och 2 mm. Mellan dessa fraktioner ligger den jordart som med ett modernt uttryck brukar kallas silt.

Vad är det för skillnad på Friktionsjord och Kohesionsjord?

Kohesionsjord och friktionsjord Man delar också in jord i kohesionsjord eller friktionsjord grundat på hur hållfastheten i jorden byggs upp. Sand och grus räknas till friktionsjordarterna medan lera räknas till kohesionsjordarterna.

Hur bildas Humusjord?

innehåller organiskt material, dvs. material som ursprungligen varit levande. De bildas där det ansamlas mer organiska rester än vad som hinner brytas ned.

Vad menas med permeabilitet?

Permeabilitet. Permeabiliteten anger hur genomträngligt ett material är för vatten. Egenskapen har betydelse när man ska välja dräneringsmetod liksom när man bedömer tjälfarlighet och lakningshastighet. Grus har hög permeabilitet och vatten dräneras fort igenom ett gruslager utan att bli stående.

Vad är det för skillnad mellan lera och Kvicklera?

Om leran är så kallad kvicklera kan den bli helt flytande. Kvickleror är en speciell typ av leror som framför allt finns i Västsverige. De är normalt sett relativt stabila men blir de utsatta för vibrationer eller ökad belastning, kan de bli mycket lösa. Flera stora skred i Västsverige är av kvickleretyp.

Hur ser silt ut?

Kännetecken. Silt kan i vått tillstånd kännas igen om man rullar ihop fuktat material till en boll och skakar på det. Om det då bildas vatten på ytan är det silt (skakprov).

Vad innehåller Sveriges vanligaste jordart?

Moränjordar består oftast av kantigt material som innehåller en blandning av alla kornstorlekar, från lerpartiklar upp till jättelika block. I stora delar av Sverige domineras moränen av sand och silt. Denna morän är Sveriges i särklass vanligaste jordart.