:

Hur många gånger ska man olja altanen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur många gånger ska man olja altanen?
  2. Kan man Rolla ut träolja?
  3. Kan man olja in trä för mycket?
  4. Hur långt tid tar det för trallen att torka efter tvätt?
  5. Kan man olja tryckimpregnerat direkt?

Hur många gånger ska man olja altanen?

En bra utgångspunkt är dock att man oljar in altanen en gång per säsong, alternativt varannan om det görs med stor noggrannhet. En gammal myt är att tryckimpregnerat trä måste det torka minst en säsong innan behandling kan påbörjas. Detta stämmer inte, och tryckimpregnerat trä torkar mycket snabbare än så.

Kan man Rolla ut träolja?

Det går lika bra att rolla in oljan som att pensla, men med en roller sparar du både tid och energi. Använd ett förlängningsskaft till rollerbygeln så blir arbetet lättare och du får mer kraft till de stora ytorna. Om du använder lasyr eller pigmenterade oljor bör du använda en träoljepensel för bästa resultat.

Kan man olja in trä för mycket?

Applicera oljan tills träet är mättat och inte suger mer. Överskottsolja som finns kvar efter 20–30 minuter torkas bort med en trasa. Om träet är mycket uttorkat är det bra att behandla en extra gång efter någon vecka.

Hur långt tid tar det för trallen att torka efter tvätt?

Ackes rekommenderar att man väntar minst 48 timmar innan man oljar, så att det torkat ordentligt. Regnar det eller är kallt så tar det förstås längre tid. Man kan vänta nån vecka mellan tvätt och oljning utan problem, men givetvis blir det ju smutsigare ju längre man väntar.

Kan man olja tryckimpregnerat direkt?

Du kan behandla eller måla tryckimpregnerat virke när fukthalten är lägre än 16% i träet och när de ämnen som finns i impregneringen urlakats. Det brukar vara först efter att det stått uppsatt en säsong. Detta gäller för behandling av både ert golv och det staket som är gjort av tryckimpregnerat virke.