:

Vad utmärker jordarterna morän och Pinnmo?

Innehållsförteckning:

  1. Vad utmärker jordarterna morän och Pinnmo?
  2. Hur bildas en morän?
  3. Vilka 2 Jordtyper av jordarter finns det?
  4. Vad är Pinnmo morän?
  5. Vad betyder Pinnmo?
  6. Vad är det för skillnad på mineraljord och organisk jord?
  7. Vad växer i Moränjord?
  8. Vad trivs i Moränjord?

Vad utmärker jordarterna morän och Pinnmo?

Morän är vår vanligaste jordart. Morän är för det mesta fast och hård (pinnmo). I slänter med sandig-siltig morän kan skred utlösas om jordarten är vattenmättad.

Hur bildas en morän?

Under istiderna täcktes största delen av norra Europa av en inlandsis som långsamt rörde sig över landskapet. När inlandsisen rörde sig över landytan, följde löst material och bitar av berggrunden med – material som sedan avsattes som en ny jordart, morän.

Vilka 2 Jordtyper av jordarter finns det?

Silt kallas jordarten det finns flest partiklar i storleken 0,002-0,06 mm. Sandjord kallas det när flest partiklar är 0,06-22 mm. Morän är det vanligaste jordarten i Sverige och den innehåller blandade mineralstorlekar från pyttesmå partiklar till stora stenar och block.

Vad är Pinnmo morän?

De ingående partiklarna som utgör bottenmoränen har transporterats subglacialt (under inlandsisen), och därefter avsatts och packats av isens tyngd. Pinnmo är en äldre beteckning för ett hårt sammanpackat och osorterat jordlager. I vetenskapligt fackspråk är pinnmon liktydig med bottenmorän.

Vad betyder Pinnmo?

folklig benämning för finkornig, hårt packad bottenmorän.

Vad är det för skillnad på mineraljord och organisk jord?

Organisk kallas jorden om den består till mer än 20 viktprocent av organiskt material. Vanliga organiska jordarter är torv och gyttja. De är mycket porösa och deformeras mycket vid belastning. Vanliga mineraliska jordarter är sand, grus och morän.

Vad växer i Moränjord?

Det är en vanlig jordart i Sverige. På områden med morän bildad av gnejs och granit växer det ofta barrskog. En berggrund av kalksten, skiffer och krita är mjukare och ger upphov till fin- kornigare morän med betydligt högre pH och större näringsinnehåll.

Vad trivs i Moränjord?

För att fruktträd skall trivasmorän måste jordlagret bli både tjockare och mer näringsrikt. Lösningen heter jordförbättring och för det nyplanterade trädet är det den närmaste metern eller två kring stammen som är viktigast.