:

Var ligger tropikerna?

Innehållsförteckning:

  1. Var ligger tropikerna?
  2. Vad är det för klimat i Polarzonen?
  3. Vad är typiskt för klimatet i den tropiska zonen?
  4. Hur är årstiderna i Polarzonen?
  5. Vad är typisk för Polarzonen?
  6. Hur är vintern på en plats med kustklimat?

Var ligger tropikerna?

i princip det område på Jorden mellan 23,4° nordlig bredd (Kräftans vändkrets) och 23,4° sydlig bredd (Stenbockens vändkrets) där solen står i zenit någon gång under året. I praktiken räknas även områden norr och söder därom där tropiskt klimat råder, dvs.

Vad är det för klimat i Polarzonen?

Polarzon: Klimatzonerna närmast nord- och sydpolen. Polarklimat kallas även arktiskt klimat och innebär att medeltemperaturen per månad aldrig överstiger 10 °C.

Vad är typiskt för klimatet i den tropiska zonen?

Tropisk zon Klimatet är varmt och fuktigt och i princip existerar inte några skillnader mellan sommar och vinter. Medeltemperaturen ligger konstant mellan 20° och 30°C. Precis vid ekvatorn regnar det nästan varje dag och där uppstår tropiskt regnskogsklimat.

Hur är årstiderna i Polarzonen?

Här finns fyra årstider med kalla vintrar och varma somrar. Polarzon: Klimatzonerna närmast nord- och sydpolen. Polarklimat kallas även arktiskt klimat och innebär att medeltemperaturen aldrig överstiger 10 °C.

Vad är typisk för Polarzonen?

I polartrakterna, som ligger som ett band runt nord- och sydpolen, är det mycket som är annorlunda jämfört med andra klimatzoner. Medeltemperaturen är strax över noll grader, dagarna och nätterna är extrema i sina tidslängder, artrikedomen är inte så mångfasetterad. Ändå lever det människor här.

Hur är vintern på en plats med kustklimat?

Under hösten sjunker temperaturen snabbt igen, och mitt i vintern är medeltemperaturen låg. Vintrarna är kallare i inlandet. Klimatet vid kusten har alltså en jämnare temperatur över hela året, jämfört med inlandet. Det skiljer kustklimat från inlandsklimat.