:

Hur förhindra Katalysatorstöld?

Innehållsförteckning:

 1. Hur förhindra Katalysatorstöld?
 2. Hur många gram platina är det i en katalysator?
 3. Hur mycket är metallen i en katalysator värd?
 4. Hur snor man katalysator?
 5. Varför Katalysatorstölder?
 6. Vad är det som är värt i en katalysator?
 7. Hur mycket pengar får man för en katalysator?
 8. Hur lång tid tar det att stjäla en katalysator?
 9. Kan man köra bilen om katalysatorn är stulen?

Hur förhindra Katalysatorstöld?

Så försvårar du för tjuven

 1. Parkera helst bilen i ett låst garage eller på en upplyst plats.
 2. Installera ett lutningslarm. Det aktiveras då tjuvarna försöker lyfta upp bilen.
 3. Montera ett låsskydd över katalysatorn. ...
 4. Om du ska sälja bilen är det viktigt att ägarbytet har registrerats innan du släpper ifrån dig bilen.

Hur många gram platina är det i en katalysator?

Bränslecellen innehåller ca. 32 gram platina jämfört med 2-4 gram för motsvarande dieselbil [2]. Fram till juli i år har Toyota sålt 3710 Mira och kostar ca. 57 k€ [3].

Hur mycket är metallen i en katalysator värd?

En katalysator innehåller platina och kostar cirka 10 000 kronor ny. Det finns mycket att återvinna av ädelmetallen, och värdet ligger mellan 1 till 6 tusen kronor. Vissa modeller med stora motorer har ibland två stycken.

Hur snor man katalysator?

Larmtjänst hävdar att det ofta är internationella ligor som stjäl och att katalysatorerna lämnar landet. Ofta har tjuvarna med sig en så kallad tigersåg och sågar av ditt avgasrör när katalysatorn stjäls.

Varför Katalysatorstölder?

När priserna på ädelmetaller har skjutit i höjden och brotten har ökat. Det är platina, palladium och rodium som särskilt äldre katalysatorer innhåler mycket av. Stölderna kan ske extremt snabbt. Polisen har på övervakningsfilmer sett hur tre personer kunnat stjäla en katalysator på 30 sekunder.

Vad är det som är värt i en katalysator?

I en katalysator, som har till uppgift att rena avgaser från en bensindriven bil, finns ädelmetaller som platina, palladium och rodium. Priset på dessa ädelmetaller har under senare tid skjutit i höjden vilket är en stor anledning till att katalysatorer blivit attraktiva stöldobjekt.

Hur mycket pengar får man för en katalysator?

Oftast är en original katalysator på en skrotbil värd mer pengar än var vissa bilskrotar är beredda att ge för hela bilen. Återvinningsvärdet på katalysatorer är från 1000 kr till 3000 kr. Om den går att återanvända kan värdet vara upp till 6000 kr.

Hur lång tid tar det att stjäla en katalysator?

Det tar ungefär 30 sekunder att stjäla en katalysator. Och det enkla bytet med sina värdefulla ädelmetaller plockas nästan som fallfrukt om hösten från bilar runt om i landet. Mellan 1 januari i och den 30 september i år stals 5 870 katalysatorer i Sverige.

Kan man köra bilen om katalysatorn är stulen?

Är det skadligt att köra utan katalysator? – Den renar avgaser så direkt farligt är det inte på kort sikt. Men däremot kan andra delar av avgassystemet hänga ner under bilen och den kan skadas. Men det är klart, man inte ska köra runt utan den en längre tid, säger Sebastian Björnskiöld.