:

Vad påverkar olika personers sovvanor?

Innehållsförteckning:

  1. Vad påverkar olika personers sovvanor?
  2. Vad påverkar våran sömn?
  3. Hur påverkar sömnmedel kroppen?
  4. Kan man få för mycket sömn?
  5. Vad kan påverka sömnen negativt?

Vad påverkar olika personers sovvanor?

När du blir äldre minskar djupsömnen och du sover ytligare och vaknar lättare Det kan vara så att vi med ökad ålder behöver mindre sömn, men detta är ännu inte klargjort. Kvinnor kan märka förändringen i samband med klimakteriet. Sömnen kan påverkas av svettningar på natten, men också av att sömnen blir ytligare.

Vad påverkar våran sömn?

Ljus och mörker påverkar nämligen utsöndring av melatonin, ett hormon som bidrar till att göra oss sömniga genom att sänka kroppstemperaturen. Om du är utomhus i dagsljus minskar din melatoninnivå vilket gör att du känner dig mer vaken.

Hur påverkar sömnmedel kroppen?

Sömnmedel är nämligen ett psykofarmaka som påverkar hjärnan och följaktligen den naturliga sömnen. Sömnen man får känns därför oftast inte lika bra, ger inte samma effekt och känslan av att vara utvilad tenderar att försvinna.

Kan man få för mycket sömn?

För mycket sömn är precis lika negativt för hjärnans kognitiva förmågor som för lite sömn. Det visar en av de största sömnstudier som någonsin genomförts. Att sova mer eller mindre än de rekommenderade 7–8 timmarna per natt har en negativ inverkan på våra kognitiva förmågor.

Vad kan påverka sömnen negativt?

Oftast beror sömnbesvären på stress, tankar och oro eller förändrad livssituation. Andra orsaker till dålig sömn är alkohol, nikotin och koffein. Även depression och ångest kan vara en orsak till sömnproblem.